Χωρίς απώλειες για το κυβερνητικό «στρατόπεδο» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.


Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 153 «ναι» από τα κόμματα της συμπολίτευσης και 138 «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο θέμα της εισόδου των funds που θα μπορούν να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Χατζηδάκης: Δε θα λέμε ότι... πετάει ο γάιδαροςΌπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης «αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας», ενώ τόνισε: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι “πετάει ο γάιδαρος”», ενώ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αλλάξει το σήμα του και να βάλει τον …χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώμα όπως η κυβέρνηση αλλάζει άποψη.

Μάλιστα αναφερθείς στην δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι διαφωνεί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που ο ίδιος ψήφισε, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός; Κάφκα; Μόντυ Πάιθον;». Και πρόσθεσε: «Δικαιούστε να είστε Δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί». Ενώ αναφερθείς στον Αλ. Τσίπρα είπε: «Με αυτή την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός». Αλλά και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, που είχε διαχειριστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», Ν. Δένδιας επισήμανε στην κυβέρνηση ότι «έρχεστε να εισηγηθείτε την εκχώρηση σε distress funds και το κάνετε χωρίς να έχετε εξαντλήσει καμία άλλη δυνατότητα». «Μην το περάσετε ως κάτι το απλό», προειδοποίησε.

Σταθάκης: Άδικο να μας κατηγορείτεΟ υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή των θέσεών μας» και αναφερθείς στο θέμα των «κόκκινων δανείων» είπε ότι «υλοποιούμε την συμφωνία και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία». Όσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασης του μέτρου και στην πρώτη κατοικία, είπε ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει έως την 15η Φεβρουαρίου θα είναι η προστασία συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών.

Βενιζέλος: «Σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης»Για «σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης» και «τελικώς πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα», μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αν. Λοβέρδος ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ρώτησε: «Μήπως είστε βαλτοί;» και εξήγησε ότι «φέρνετε με πανηγύρια και ενθουσιασμό πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, όσα δηλαδή εμείς είχαμε αποφύγει».

Θεοχάρης: Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827«Ό,τι αρνηθήκαμε και αποτρέψαμε το κάνετε εσείς χαμογελώντας», σημείωσε, ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την χειρότερη κυβέρνηση από το 1827» επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές δεν σας κάνουν εθνάρχες».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εθνάρχης γιατί μονιμοποίησε τους δημόσιους υπαλλήλους και μεγάλωσε την Ελλάδα, δεν πούλησε τα δάνεια σε ξένα funds», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στο «παράλληλο πρόγραμμα» που κατέθεσε η κυβέρνηση εν μέσω της διαδικασίας νομοθέτησης των προαπαιτούμενων, έκανε λόγο για «παράλληλα ρουσφέτια».


Παφίλης: Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση παίζουν θέατρο


Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αθ. Παφίλης κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για «θέατρο». «Η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο κάνει τώρα όσα κατήγγειλε στο παρελθόν. Ο μαθητής (κυβέρνηση) ξεπέρασε τον δάσκαλο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)», είπε.

Έως την Παρασκευή η δόση

Η «κόντρα» συμπεριέλαβε και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση, με τον κ. Σταθάκη να υπογραμμίζει ότι «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον εκ του γεγονότος ότι πρέπει να υλοποιηθούν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των συμφωνιών, με στόχο την εκταμίευση ενός δις εντός του έτους».

«Αν παραταθεί αυτή η διαδικασία στο νέο έτος, θα πρέπει να περάσει από επανέγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, άρα θα υπάρξει καθυστέρηση». «Τώρα, χρειάζεται έγκριση και από το Euroworking Group, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως την Παρασκευή».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος απαντώντας στα σφοδρά πυρά της ΝΔ είπε: «Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης μεταφέρουν εντός του κοινοβουλίου τα άγχη της εσωκομματικής τους αντιπαράθεσης. Δημιουργούν θέμα για να παίζουν στα κανάλια. Εμείς κρατάμε την Ελλάδα όρθια. Οι δεσμεύσεις μας είναι καταγεγραμμένες στη συμφωνία που και εσείς ψηφίσατε».