Η τελευταία πρόταση που περιελάμβανε ένα λιγόλογο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου γίνονταν λόγος για υιοθεσία και πολιτικό γάμο από ομόφυλα ζευγάρια, ήταν η αιτία που το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε ομόφωνα.


Επί λέξει, το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων με την οποία θεσπίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύλου. Η εξέλιξη αυτή κατοχυρώνει την ισονομία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία βούλησης κάθε ατόμου και αποκαθιστά ταυτοχρόνως μία ιστορική αδικία. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι, ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την δυνατότητα σύναψης πολιτικού  γάμου  και  τεκνοθεσίας πρέπει να μελετηθούν και να προωθηθούν προς θέσπιση».

Η παράταξη των "Εντάξει" στο δήμο Θεσσαλονίκης, όμως, τάχθηκε κατά "των αιφνιδιαστικών κινήσεων της διοίκησης Μπουτάρη", όπως είπε και ο επικεφαλής, Σταύρος Καλαφάτης, "που για άλλη μία φορά έφερε ψήφισμα προς έγκριση χωρίς να γίνει, προηγουμένως, διαβούλευση, αλλά, αντίθετα, με μια δήλωση «στο πόδι» του δημάρχου έγινε viral στα social media πριν το δουν καν οι δημοτικοί σύμβουλοι".

«Αυτό είναι ζητούμενο εσωτερικής δημοκρατίας. Είναι πάγια αρχή μας να μη συμμετέχουμε σε διαδικασίες έγκρισης ψηφισμάτων αν δεν προηγηθεί εύλογος χρόνος για την επεξεργασία και συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο τους. Αν θέλει συναίνεση ο κ. Δήμαρχος να στέλνει τα ψηφίσματα νωρίτερα, να τα θέτει σε διαβούλευση και μετά να γίνεται η επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Σε έναν έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλο, ο οποίος, παρά την απουσία του δημάρχου, ήθελε να περάσει το ψήφισμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» υπογράμμισε πως είναι παράδοξο να καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που, αφενός δε γνωρίζουν το περιεχόμενό του κι αφετέρου δεν έχει αποκρυσταλλωθεί αυτό σε επίπεδο νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο.. Είναι δε, απορίας άξιο, υποστήριξε, πώς η πρόταση της διοίκησης θέτει θέματα γάμου ομοφύλων και υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τη στιγμή που η κυβέρνηση αλλά και κόμματα της Ελληνικής Βουλής δεν αποδέχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν είναι δυνατό για κάθε νόμο που εκδίδει η Ελληνική Βουλή εμείς να εκδίδουμε κι ένα ψήφισμα», υπογράμμισε, ενώ επιφυλάχθηκε η παράταξη των «Εντάξει» να καταθέσει το δικό της ψήφισμα για το θέμα.

Το "αγκάθι" στο ψήφισμα ήταν η τελευταία του πρόταση, όπου "ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την δυνατότητα σύναψης πολιτικού  γάμου  και  τεκνοθεσίας(σ.σ. είναι ο "πολιτικά σωστός" όρος για την υιοθεσία) πρέπει να μελετηθούν και να προωθηθούν προς θέσπιση". Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο θέματα ήταν αγκάθι και στη Βουλή, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να "περάσει" το σχετικό νομοσχέδιο, γι αυτό και δεν αναφέρονται, τελικά, στη σχετική νομοθεσία.