Το (εξαφανισμένο) παράλληλο πρόγραμμα, τα κόκκινα δάνεια και οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία είναι κάποια από τα θέματα που επιλέγουν, σήμερα, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, για βασικά, οι περισσότερες εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ήρθε η ώρα του Κώστα Καραμανλή

«Δεν είναι άξιος κανένας νέος πρόεδρος της ΝΔ να σταματήσει τη διάλυση της παράταξης και να δημιουργήσει το Μεγάλο Κυβερνητικό Συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη ελπίδα της πατρίδας ο Καραμανλής», γράφει η εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Η κάλπη της ΝΔ και τα σενάρια της επόμενης μέρας

«Σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, αυτό που αναζητείται την Κυριακή, είναι το πρόσωπο που θα επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο πως όσο πλησίαζε στο τέλος η προεκλογική περίοδος, όλοι οι υποψήφιοι ανέβαζαν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυαν καταιγιστικά πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο είναι φανερό πως η αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι απλώς μια μάχη προσώπων, αλλά έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρότερο. Αφορά στο πολιτικό στίγμα του κόμματος μεταξύ καραμανλικής Κεντροδεξιάς, της φιλελεύθερης πτέρυγας και των υποστηρικτών ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Χρυσές μπίζνες με τα "κόκκινα" δάνεια

H εφημερίδα τονίζει: «Ένα «big bang» στην αγορά «πυροδοτεί» η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα distress funds παραμονεύουν για νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου και οι ιχθυοκαλλιέργειες, που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στον τραπεζικό δανεισμό. Στελέχη της αγοράς αλλά και των τραπεζών περιγράφουν το 2016 ως τη χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων, όπου οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις αλλά και τα λουκέτα ισχυρών ομίλων θα είναι μέσα στην ατζέντα».

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: Αιχμή της ανάπτυξης η νέα οικονομία

Η εφημερίδα δημοσιεύει το σχέδιο Σταθάκη για την έξοδο από την κρίση: «Επταετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. - Ορόσημο το 2016: Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο οδηγεί σε αναπροσαρμογή όλων των δεδομένων, δημοσιονομικών στόχων, μέτρων και προσεγγίσεων. - Τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας θα μείνουν μέχρι τέλος, εκτός της δευτερογενούς αγοράς». είναι τα βασικά του σημεία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μετά την Πρωτοχρονιά οι πρώτες περικοπές στις συντάξεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα «όσοι καταθέσουν αιτήσεις από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα υπολογίζουν τη σύνταξή τους με διαφορετικό τρόπο. Ο οποίος και θα οδηγεί σε χαμηλότερο αποτέλεσμα (μικρότερη σύνταξη). Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο του υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά αυτό θα υπακούει στην ανάγκη περιορισμού της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εν σχέσει με τις δαπάνες του 2016».

Η ΕΠΟΧΗ: Αδιαπραγμάτευτο το παράλληλο πρόγραμμα

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «η στόχευση των δανειστών, ιδιαίτερα των πιο ακραίων, είναι η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της κυβέρνησης με κορμό την αριστερά, σε μια χώρα της Ε.Ε. Όσο αυτός ο στόχος δεν επαληθεύεται ή δεν είναι πιθανό να αποδειχτεί εφικτός, τόσο οι δανειστές θα γίνονται πιο σκληροί. Επείγονται και αυτοί διότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, όσο περνάει ο καιρός, δεν ενισχύουν τις θέσεις τους. Η ανοιχτή κριτική Ρέντσι προς Μέρκελ μόλις προχθές, που βρήκε αμέσως σύμφωνους Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, και αύριο ίσως προστεθεί και η Ισπανία, είναι μια νέα κατάσταση στη ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 2016, έτος πολιτικού Big Bang

“Ως έτος πολιτικού Big Bang προδιαγράφεται, πιθανότατα, το 2016, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καταγράφει ήδη εμφανή σημάδια κόπωσης, θα βρεθεί από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου αντιμέτωπη με τον πολιτικό Γολγοθά της υπερψήφισης του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών, ενώ ασταθές είναι το περιβάλλον και στο εσωτερικό της Ν.Δ.”, γράφει η εφημερίδα.

Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κόκκινο" τηλέφωνο Τσίπρα-Καραμανλή

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «οι δύο πολιτικοί άνδρες είχαν την τελευταία συνομιλία τους πριν από περίπου ένα εικοσαήμερο, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ήταν η ημέρα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλου και κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού».

Κυριακάτικη Kontranews: Που έχει κρύψει τα 6 εκατ. ευρώ η Μαργαρίτα που πήρε για το διαζύγιο;

Η εφημερίδα γράφει ότι «ο εισαγγελέας θα έπρεπε να έχει ήδη καλέσει για ανάκριση την Δήμητρα και την Μαργαρίτα Παπανδρέου προκειμένου να διερευνήσει το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με τα δέκα εκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τους βαρόνους της διαπλοκής προκειμένου να πληρώσει την Μαργαρίτα για να εκδώσει το διαζύγιο. Όταν η σύντροφος και μετέπειτα σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου καταγγέλλει μια τέτοια συναλλαγή η Δικαιοσύνη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αδιαφορεί αφήνοντας την μπόχα να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο».

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το κεφάλαιο "κόβει" και η κυβέρνηση "ράβει"

Τα αντιλαϊκά μέτρα, που με ρυθμό πολυβόλου αποφασίζει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετούν το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Ο «Ριζοσπάστης» αποδεικνύει, σήμερα, με τρία παραδείγματα (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) πως αυτά τα «μνημονιακά μέτρα» σχετίζονται με την προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να στηρίξουν τις επενδύσεις τους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: 4+1 σενάρια για το μέλλον της ΝΔ

H εφημερίδα παρουσιάζει «τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της σημερινής αναμέτρησης» και τις «συμμαχίες ενόψει του πιθανού β γύρου».

ΠΡΙΝ: Παράλυτο αποδείχθηκε το παράλληλο πρόγραμμα!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «στο απόλυτο φιάσκο οδήγησε η κυβερνητική προσπάθεια να ρίξει λίγο χρυσόσκονη ανθρωπισμού, με το νομοσχέδιο του “παράλληλου προγράμματος”, πάνω στο σφαγιαστικό μνημόνιο που εφαρμόζει. Αρκούσε ένας βρυχηθμός από τον λάκκο των λεόντων στις Βρυξέλες για να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Διπλάσιοι μισθοί στα νέα "δικά μας παιδιά"

Όπως τονίζει η εφημερίδα «από 2.000 € τον μήνα ξεκινούν οι μετακλητοί «εκλεκτοί» της κυβέρνησης και μπορούν να έχουν και παράλληλη απασχόληση - Ενώ στον μέσο δημόσιο υπάλληλο δεν δίνεται καμία αύξηση ή ψιχία-άλλοθι των 50€ μηνιαίως Σε «παιδιά ενός ανώτερου θεού» μετατρέπεται ο κομματικός στρατός των ημετέρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. που εισχώρησε τους τελευταίους μήνες στο Δημόσιο και με προκλητικές αποφάσεις που σκανδαλίζουν εξασφαλίζουν προνόμια αδιανόητα για τους υπόλοιπους υπηρετούντες σε δημόσιες υπηρεσίες, πόσο μάλλον για τους σκληρά εργαζομένους του δοκιμαζόμενου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Κουτοπονηριών συνέχεια

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «η κυβέρνηση, πληγωμένη από τα μέτρα που έχει περάσει ως τώρα και με την αγωνία των επόμενων παρεμβάσεων, που θα είναι άπειρες φορές βαρύτερες και αντιδημοφιλέστερες, είχε την ανάγκη να «διαφημίσει» στους ψηφοφόρους της ότι είναι... διαφορετική από τους προηγούμενους και πως υπάρχει πολιτική πέρα και έξω από το Μνημόνια Έτσι, συγκροτήθηκε ένα νομοσχέδιο-ψηφιδωτό από πολλά υπουργεία, με διατάξεις άσχετες μεταξύ τους, το οποίο «βαφτίστηκε» παράλληλο πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση, αλλά και οι βουλευτές που θα έχουν έντονους διάλογους με τους ψηφοφόρους τους στις περιφέρειές τους να έχουν κάποιο επιχείρημα να παρουσιάσουν».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Παιχνίδια εξουσίας εντός και εκτός ΝΔ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «κεντρικοί παράγοντες του δημόσιου βίου υποστηρίζουν πως ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξει κυβερνητικό χάος, ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί και θα ζητήσει από τα βασικά κόμματα να στηρίξουν μια κυβέρνηση με 10μηνη διάρκεια ζωής υπογράφοντας το προγραμματικό πλαίσιο που θα κινηθεί και υπό τον όρο να επιλέξει ο κ. Καραμανλής τους υπουργούς που θα απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα. «Ουδέν ψευδέστερον» λένε από το καραμανλικό στρατόπεδο και επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επικοινωνία των κ. κ. Καραμανλή καιΤσίπρα, πέραν της μίας και μοναδικής, όπως τονίζουν, του Ιουλίου».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Στο παζάρι και το Αιγαίο

«Τίποτε δεν είναι αθώο απ' ό,τι προσφέρουν τα σημερινά αφεντικά, που θα έπρεπε να απαιτήσουν από την Τουρκία να φυλάξει τα παράλια σύνορά της για να σταματήσουν οι προσφυγική και μεταναστευτική ροή προς τα ελληνικά νησιά, επί ποινή διακοπής κάθε συζήτησης για την ενταξιακή της πορεία. Αντί για αυτό, όμως, ο κ. Γιούνκερ πετάει την... παρόλα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο -άλλο που δεν ήθελε ο Ερντογάν- λέγοντάς μας μάλιστα: «θα τσακωνόμαστε για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;». Και τώρα, αφού είδαν ότι ο Σουλτάνος δεν χορταίνει με τίποτα, βάλανε στο τραπέζι την αντικατάσταση της άχρωμης, στην ουσία- Fronτeχ από Σώμα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα λειτουργεί -σε αυτήν τη φάση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών», γράφει η εφημερίδα.

TO ΧΩΝΙ: Οι τρεις Σοϊμπλο-φύλακες εναντίον των Ελλήνων!

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το παράλληλο πρόγραμμα δεν αποσύρθηκε, αλλά επανέρχεται μετά τις γιορτές και κατονομάζει ως υπεύθυνους που δεν προχώρησε, όχι την κυβέρνηση που το απέσυρε, αλλά τους Μεϊμαράκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη...

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος της δημόσιας υγείας από ύποπτα χημικά

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστούν και να απαγορευτούν ουσίες που ενοχοποιούνται για ορμονικές διαταραχές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Κομισιόν έχει τώρα περιθώριο δύο μηνών για να ασκήσει έφεση», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

REAL NEWS: Έρχεται; Σενάρια επιστροφής του Κώστα Καραμανλή


H εφημερίδα αναφέρεται στα σενάρια επιστροφής του Κώστα Καραμανλή. Η εφημερίδα γράφει "ποιοι του ζητούν να επανέλθει σύντομα στην ηγεσία της Ν.Δ. και ποιοι του προτείνουν να ιδρύσει νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροδεξιάς". Το ρεπορτάζ της Realnews κάνει λόγο για το "ποια επόμενα βήματα εισηγούνται στον πρώην πρωθυπουργό οι συνεργάτες του ανάλογα με το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος στη Ν.Δ.". Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες για τα τηλεφωνήματα με τον Αλέξη Τσίπρα και τους διαλόγους των δύο ανδρών.