Γράφει η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΔΕΛΑ


Με «όπλα» ένα ζευγάρι γάντια, ένα πινέλο, χαρτί κουζίνας και ένα μπουκάλι νερό οι los lampicos ξεκίνησαν το νέο «πρόζεκτ» καθαρισμού της Παραλίας. 


Το ραντεβού δόθηκε  το απόγευμα της Κυριακής  με στόχο να εξαφανίσουν  τις μουτζούρες που βρίσκονται κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  

 Ο los Lampicos είναι εδώ για να κρατάνε  την νέα παραλία όσο πιο καθαρή μπορούνε και μας καλούν όλους, να συμμετέχουμε ενεργά για να έχουμε την πόλη που μας αξίζει. Η  δράση τους ξεκίνησε το 2014 και έχουν κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης.  


«Ας σβήσουμε όλοι μαζί τις μουτζούρες από την νέα παραλία» γράφουν στην σελίδα τους στο Facebook   όπου μας καλούν όλους να συμμετέχουμε στις δράσεις τους για μια πόλη που αποπνέει αρχοντιά και πολιτισμό.   

Στις 8 Νοεμβρίου με την Βοήθεια φοιτητών του Αμερικανικού κολεγίου καθάρισαν  την είσοδο της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Στις  15 Νοεμβρίου λαμποκόπησαν το  αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη Νέα Παραλία και συνεχίζουν…

Πώς προέκυψαν οι Los Lampicos;

Στην επίσημη σελίδα τους  www.loslampicos.gr μαθαίνουμε την δική τους ιστορία.

«Είμαστε μια παρέα που είχαμε κουραστεί να βλέπουμε τα μάρμαρα της Νέας Παραλίας, η οποία είχε μόλις παραδοθεί, να είναι γεμάτα μουτζούρες. Παρόλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι, μέναμε στο κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει".



Τον Απρίλιο του 2014 μια σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι: Μια ομάδα οπαδών έγραψε συνθήματα όχι μόνο στα μάρμαρα, αλλά και στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου και, δυστυχώς, και πάνω στον ίδιο τον Λευκό Πύργο. Τότε είναι που περάσαμε από το "κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει" στο "θα τα καθαρίσουμε εμείς".Οι Los Lampicos Θέλουν την βοήθεια μας. Ας σηκωθούμε λοιπόν από τους καναπέδες και ας αναλάβουμε δράση  για μια όμορφη και καθαρή  Θεσσαλονίκη.

Τα γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης και δεν τα αγγίζουμε! Οι μουτζούρες (συνθήματα, υπογραφές, tags) από την άλλη, δεν είναι τέχνη και τα σβήνουμε γιατί λερώνουν τα μάρμαρα της Νέας Παραλίας, τα αγάλματα και τα δημόσια κτίρια ή μνημεία.