Μια νέα εφαρμογή, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας (αλλά θα καταλάβουν μόνον οι... ειδικοί επιστήμονες), απέκτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Black Sea Basin 2007-2013». 


Με την εφαρμογή αυτή είναι δυνατή η παρακολούθηση των ρευμάτων του Θερμαϊκού κόλπου σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, ειδικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν ασφαλή πρόγνωση, για τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου, ώστε να παίρνουν και τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση -για παράδειγμα- ενός ναυαγίου στα ανοικτά του Θερμαϊκού.

Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα του έργου, όπως ανέφερε ο σύμβουλος συγχρηματοδοτούμενων έργων και αναπτυξιακών σχεδίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Καλογήρου, στο Συνέδριο του προγράμματος που έγινε χθες, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, με τον τρόπο αυτό η πόλη απέκτησε "ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο σύστημα alert, που θα οδηγεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων".

Για το ίδιο θέμα, ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τόνισε από την πλευρά του ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποκόμισε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο έργο, καθώς η υλοποίηση του περιλάμβανε ένα σημαντικό πρόγραμμα θαλασσίων και παράκτιων μετρήσεων. «Αποκτήσαμε με τον τρόπο αυτό μια ενημερωμένη βάση δεδομένων των σημαντικότερων φυσικοχημικών παραμέτρων του θαλασσινού νερού στον όρμο του Θερμαϊκού και μια διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή (GIS) που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση, με βάση τα δεδομένα αλλά και κάποια αποτελέσματα προσομοιώσεων και μας δίνει τη δυνατότητα σεναρίων διαχείρισης, ενώ οι περισσότερες ενότητες της εφαρμογής αυτής είναι ήδη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, σε πιλοτικό βέβαια επίπεδο», είπε.

Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές και πολλαπλά επωφελείς παρεμβάσεις με στόχο τη διερεύνηση περιβαλλοντικών προβλημάτων στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Τραπεζούντας (Τουρκία) και του Πότι (Γεωργία) και συγχρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Black Sea Basin 2007-2013» της Ε.Ε. κατά 90% και από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ) κατά 10%. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.077.414,60€  με χρονική διάρκεια 24 μηνών και με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης των θαλασσίων ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, μπορείτε να τη δείτε με κλικ εδώ.