Την αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό θα είναι αμοιβαία επωφελή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την άφιξή του στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.


Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της Συνόδου «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και να επιτευχθεί ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Τόνισε επίσης ότι το προσφυγικό βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και επείγει η Ε.Ε. και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Σημείωσε ακόμη ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στον διάλογο με την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Υπενθύμισε τέλος ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.