Εικαστική έκθεση με θέμα "Τέχνη και Εξέγερση" εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στις 8 το βράδυ, στο Ινστιτούτο Γκέτε (Βασ. Όλγας 66).


Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 21 Δεκεμβρίου 2015. Η είσοδος, στη Γκαλερί του Γκέτε, είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τεσσάρων εξπρεσιονιστών, των Baselitz (1938), Penk (1939), Lupertz (1941), Immendorf (1945-2007). Η επιμελήτρια της έκθεσης, Θάλεια Στεφανίδου, τονίζει για τους τέσσερις καλλιτέχνες:

"Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους τέσσερις αυτούς Γερμανούς καλλιτέχνες, που γεννήθηκαν μέσα στον πόλεμο, έχοντας πολύ μικρές ηλικιακές διαφορές και έζησαν τη διχοτόμηση και την επανένωση της χώρας τους, ως μια ομάδα, τα μέλη της οποίας συχνά συντονίζονταν εν μέσω κλίματος κοινωνικών συγκρούσεων και αναταραχών και οι οποίοι παρ' όλες τις προσωπικές τους διαφορές προέβαλαν πάντα τις αισθητικές τους προτάσεις μέσα στο πλαίσιο της νέο-εξπρεσιονιστικής αντίληψης. Μια ομάδα χωρίς ωστόσο κοινά θεωρητικά εφόδια, που συμμερίζεται όμως με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον τη μελέτη και την κατανόηση των ιστορικών πρωτοποριών, όπως και την ιστορία της δημιουργικής κατάστασης των ανθρώπων γενικότερα".Για τα έργα τους, αναφέρει: "Οι καμβάδες τους είναι ζωηρόχρωμοι και συνήθως έχουν τεράστιες μορφές που τις καλύπτουν συχνά με άγριες πινελιές. Τα έργα τους είναι εκφραστικά, παραστατικά, υπερμεγέθη, με επιλεκτική έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες, αλλά επίσης και αφαιρετικά, παρόμοια με κόμικς, ακόμη γεμάτα με αναφορές και παραθέματα παρμένα από την ιστορία της τέχνης ή με εκφράσεις που δηλώνουν εσώτερα και μύχια συναισθήματα αναφορικά σε φοβίες ή τη σεξουαλικότητα".Και, μεταξύ άλλων, στο σημείωμά της για την έκθεση, καταλήγει: "Και οι τέσσερις ενδιαφέρονται για την πολιτική μέσω της τέχνης, κάποτε μάλιστα παρουσιάζουν έναν έντονο καλλιτεχνικό ακτιβισμό, ενώ δε λείπει ενίοτε και ένα ενδιαφέρον για τη μεταφυσική ή το μυστικισμό. Ακόμη είναι εμφανή και κάποια στοιχεία ψυχικού αυτοματισμού που συναντούμε σε σουρεαλιστικές πρακτικές".

Η ταυτότητα της έκθεσης
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 21.00
Σάββατο: 10.00 – 14.00
Κυριακή: κλειστά
Στη Γκαλερί του Γκέτε