Σε αποδόμηση του Προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2016 λέξη – λέξη και κωδικό – κωδικό, προχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην σημερινή
(Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επισήμανε: «Από αυτό τον προϋπολογισμό λείπουν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Γιάννη Μπουτάρη».


Ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης των «Εντάξει» θα είναι αρωγοί «όταν χρειάζεται,  στην εφαρμογή του, ώστε αυτός να χωρέσει σχεδιασμούς, πρωτοβουλίες και πολιτικές που αφήνουν ένα θετικό αποτέλεσμα στη λειτουργία της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών της» και συμπλήρωσε: «Η αγάπη μας για αυτή την πόλη και η συλλογιστική μας δεν χωρά νοοτροπίες “εμείς ή αυτοί” ή έναν στείρο καταγγελτισμό, αλλά τη σύνθεση μέσα από την γόνιμη κριτική προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να εφαρμοστούν προγράμματα που θα μας πάνε όλες κι όλους και βέβαια τη Θεσσαλονίκη μπροστά».

Αναλυτικά, παρέθεσε τα εξής στοιχεία κάνοντας σύγκριση του πρώτου Προϋπολογισμού της διοίκησης Μπουτάρη (του 2011) με τον σημερινό (του 2016), υπολογίζοντας την αναλογική ετήσια απώλεια χρημάτων, που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ:

•       Από μισθώματα αστικών ακινήτων. Πρότεινε να βρεθούν οι στρατηγικές εκείνες ώστε η απώλεια από τα μισθώματα της Δημοτικής Αγοράς να ανασχεθεί και να αντιστραφεί.
•       Από τα στέγαστρα ΟΑΣΘ. Πρότεινε να διερευνηθεί γιατί ένας διαγωνισμός που μπορούσε σωρευτικά να αποφέρει άνω του ενός εκατομμυρίου για τα ταμεία του Δήμου, έχει επί τόσα χρόνια «τελματώσει» και πέρα από τις τυχόν ευθύνες να προκύψουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την σύντμηση των χρόνων αποπεράτωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών επ’ ωφελεία του Δήμου.
•       Από τέλη και δικαιώματα εμποροπανηγύρεων. «Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο Δήμαρχος συχνά πυκνά υποστηρίζει “φανταστικές” ιδέες για το πλανόδιο παρεμπόριο και “γιουσουρούμ”», τόνισε. Μίλησε για «αδυναμία ή και αδιαφορία της Διοίκησης να ελέγξει και να επιβάλλει μέτρα».
•       Από τα έσοδα των πάρκινγκ «τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό στην πόλη ότι οι σταθμοί ειδικά στο κέντρο της πόλης καταλαμβάνουν και τις λίγες ελεύθερες δημόσιες θέσεις στάθμευσης. Αντίστοιχα τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση παρουσιάζουν δραματική μείωση. Το σύνθετο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της στάθμευσης πέρα από ευχολόγια απαιτεί για τη λύση του τομές και αποφασιστικότητα που η Διοίκηση του Δήμου σε όλα αυτά τα χρόνια δεν επέδειξε», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.
•       Από τη διευθέτηση των χώρων διαφήμισης, που είχε υποσχεθεί ότι θα πετύχει η διοίκηση του δήμου.
•       Στις δαπάνες για τη λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων. «Άλλη μια δέσμευση του Γιάννη Μπουτάρη για 6 μικρά Δημαρχεία για περισσότερη αποκέντρωση παρέμεινε όνειρο που διαψεύδει η πραγματικότητα των αριθμών», υπογράμμισε.
•       Ειδικά για τις «δύο προεκλογικές σημαίες του Γιάννη Μπουτάρη, στα τραπεζοκαθίσματα στα οποία θα έβαζε τάξη και στη στάθμευση», υπογράμμισε πως «τα έσοδα από τραπεζοκαθίσματα παρουσιάζουν τεράστια ετήσια απώλεια».

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» έθεσε και μια σειρά ερωτήματα. Όπως για ποιον λόγο αυξήθηκε το ποσό για αμοιβές μετακλητών υπαλλήλων και το ποσό των οδοιπορικών αιρετών , ενώ έχει προστεθεί και άλλος ένας κωδικός, που αφορά σε οδοιπορικά έξοδα τρίτων, αλλά και η εκτόξευση των εξόδων ενημέρωσης και προβολής, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό ποσό φαίνεται να προέρχεται από ευρωπαϊκές δράσεις.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τις αυξήσεις

•       δαπανών εορτών και εκδηλώσεων,
•       συνδρομών (μεταξύ των οποίων και σε… web radio)
•       Επισήμανε τη θετική επίδοση στην προϋπολογιζόμενη είσπραξη τόκων καταθέσεων.

Όσον αφορά το αποθεματικό, τόνισε την τεράστια μείωσή του, υπογραμμίζοντας: «Φοβάμαι ότι σε μία περίοδο αυξημένης ρευστότητας και αβεβαιότητας, ο δήμος βαδίζει χωρίς μαξιλαράκι ασφαλείας χωρίς ευελιξία και προσαρμοστικότητα για μια σειρά από ανάγκες, κάποιες από τις οποίες όντως δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πόσο μάλλον να προβλέψουμε».