Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητούν 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


«Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την ελληνική κοινωνία. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», τονίζουν οι βουλευτές.

Αφορμή για το αίτημα των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν η δήλωση του Ν. Φίλη που έκανε λόγο για εθνοκάρθαρση κι όχι γενοκτονία των Ποντίων. Είχε δηλώσει πως είναι άλλο πράγμα η γενοκτονία «με την αυστηρή επιστημονική έννοια». 

Και... επιστήμων διεθνολόγος ο υπουργός

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση. Συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας», είπε ο κ. Φίλης στο Star.

«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια». 

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν θέλει να επιβάλει τις προσωπικές του απόψεις και συμπλήρωσε ότι «η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού». 

Πάντως επέμεινε ότι «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα, επί επιστημονικού επιπέδου είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή κι αν είναι, κι άλλο πράγμα η γενοκτονία». 

Β. Μεϊμαράκης: Αδίστακτη πρόκληση

Οι δηλώσεις του κ. Φίλη προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τις χαρακτήρισε «αδίστακτη πρόκληση» στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. 

Υπενθύμισε ότι με απόφασή της το 1994 η Βουλή αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.  «21 χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», συμπλήρωσε.
«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την ελληνική Ιστορία», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη». 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter πως «είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία». 

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα υπογράφουν οι: Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μαρία Αντωνίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Κουκοδήμος, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Αντωνιάδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλοος, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Τάσος Δημοσχάκης, Άννα Καραμανλή., Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Κοντογεώργος, Κατερίνα Παπακώστα, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας, Θανάσης Καββαδάς, Σίμος Κεδίκογλου, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Καρασμάνης.