Για άλλη μία φορά, τα περισσότερα βασικά θέματα των εφημερίδων, σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, αφορούν την τσέπη μας. Αρκετές είναι αυτές που έχουν ως πρώτο θέμα το προσφυγικό, βλέποντάς το από διαφορετικές σκοπιές.

Αναλυτικά:


ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Οι αλλαγές στο... γκισέ για δάνεια και καταθέσεις

Όπως γράφει η εφημερίδα "Νέο «κεφάλαιο» ανοίγει η χώρα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μιας μακροπρόθεσμης πορείας προς την ανάκαμψη της οικονομίας. Το μονοπάτι για την «επόμενη μέρα» δεν θα είναι στρωμένο με... ροδοπέταλα. Ωστόσο, κυβέρνηση και τράπεζες μετά την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που διανοίγονται μπροστά τους, θα δημιουργήσουν ένα ένα νέο, αισθητά βελτιωμένο, τοπίο στη χώρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Κούρεμα” καταθέσεων αποφάσισαν οι “εταίροι”!

Σύμφωνα με την εφημερίδα έχει ήδη αποφασιστεί "κούρεμα" καταθέσεων που "μπορεί να φθάσει ως και το 70%". Προσθέτει ότι, σήμερα, "όλες οι τράπεζες μαζί κοστίζουν 5 δισ.".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Φόρος-μαμούθ

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας, στον οποίον θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ακόμη και όσα κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας έχουν στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς επίσης και όλα τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις στο εσωτερικό, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών".

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: Τα ορφανά των πολέμων αναζητούν πατρίδα

Με τα παιδιά των προσφύγων ασχολείται -και σήμερα- η εφημερίδα: "Την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατον να καταμετρηθούν οι πνιγμένοι στις ακτές του Ανατολικού Αιγαίου -ξεπέρασαν τους 70 μέσα σε δύο ημέρες- την ώρα που κοντεύουν όλοι να συνηθίσουν τις εικόνες της φρίκης με τα παιδιά που ξεβράζουν νεκρά τα κύματα, χιλιάδες «τυχερά» ανήλικα, που έφτασαν ζωντανά στη στεριά, ξεκινούν τη δική τους Οδύσσεια στη βαλκανική διαδρομή προς την κεντρική Ευρώπη. Εύκολοι στόχοι για κάθε εκμεταλλευτή", γράφει. 

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Όλες οι αυξήσεις ορίων και οι μειώσεις συντάξεων

"Το δίπτυχο «μικρότερα συντάξει σε μεγαλύτερη ηλικία» αποτελεί τη νέα κεντρική ιδέα του 3ου μνημονίου. Το δεύτερο μέρος, αυτό της αύξησης των ορίων ηλικίας, ήδη θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή με δύο νόμους: το Ν 4336/2015 (μέσω του οποίου υιοθετήθηκε το γ' μνημόνιο) και του νόμου που πέρασε oris apxes του μήνα από τη Βουλή", γράφει η εφημερίδα. 

Η ΕΠΟΧΗ: Στην ασφυκτική πίεση, ισχυρή αντίσταση

"Η πρώτη εβδομάδα πραγματικής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι πιέσεις, ιδίως ως το τέλος του χρόνου, θα είναι ασφυκτικές", υπογραμμίζει στο βασικό της θέμα η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Εβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βράχια”

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, δημοσιεύει η εφημερίδα ως του ανθρώπου "που έζησε από κοντά τις στιγμές της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Ελλάδας στα επαναλαμβανόμενα Eurogroup του περασμένου καλοκαιριού, η ευθύνη ήταν ιστορική. «Ενιωθα βαρύτατη ευθύνη να είμαι ο μόνος άνθρωπος από τον ελληνικό χώρο που, πίσω από τις κλειστές πόρτες, έβλεπε να ξεδιπλώνεται μια πορεία που θα έθετε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση»", δηλώνει. 

Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φόβοι για ταχεία κατάρρευση

"Βαραίνει ο ορίζοντας για τη χώρα μας στην Ευρώπη, καθώς πυκνώνουν πάλι οι αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και επανέρχονται τα απειλητικά σενάρια για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη", γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Ληστεία 5 δις από το “Τρίγωνο του Διαβόλου”

Η εφημερίδα δημοσιεύει "πόρισμα φωτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις αλυσίδες φραντσάιζ".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θέτουμε στόχο την ανασύνταξη του κινήματος και τη διεύρυνση των δυνάμενων του ΚΚΕ

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, "η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της, εξέτασε τις εξελίξεις μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την πορεία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος με τις διάφορες διεργασίες που συντελούνται σε όλα τα αστικά και διάφορα οπορτουνιστικά κόμματα, στο φόντο της πορείας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην ΕΕ και διεθνώς, την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών διεθνώς και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή μας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: Προς μονομαχία Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, τα προγνωστικά συγκλίνουν στα ονόματα των Τζίτζικώστα και Μεϊμαράκη για τη μονομαχία του δεύτερου γύρου. Ο Απόστολος Τζίτζικώστας επιμένει πιο έντονα στο δίλημμα "νέο ή παλιό", ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμπεριφέρεται ως πρόεδρος της ΝΔ, που εγγυάται περισσότερο από τον καθένα την ενότητά της. Η αιχμή της κριτικής στον Απόστολο Τζίτζικώστα αφορά το ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός, ενώ στον Β. Μεϊμαράκη το ότι επί των ημερών του η ΝΔ έχασε ποσοστά".

Ο ΛΟΓΟΣ: Θλιβερή πρωτιά στην ανεργία

Η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία και αριθμούς για την ανεργία και επισημαίνει: "Στο 48,6% η ανεργία των νέων".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Απέραντος καταυλισμός

Στο προσφυγικό αναφέρεται η εφημερίδα και τονίζει: "Από το Αιγαίο το δράμα μεταφέρεται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις καθώς πέρασε η γραμμή των Ευρωπαίων να μας κάνουν βασικό κέντρο παραμονής, έναντι πενιχρών ανταλλαγμάτων".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Μη εισπράξιμοι φόροι αντί μείωσης κρατικής σπατάλης

Όπως τονίζει η εφημερίδα, "σε τραγικά λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό το πρόγραμμα προσαρμογής και να ναρκοθετήσουν την επιστροφή της χώρας στα πλεονάσματα και την ανάπτυξη υποπίπτει διαρκώς η κυβέρνηση, στην προσπάθεια ins να αποφύγει δυσάρεστες μεταρρυθμίσει και αναγκαία αλλαγές. Πλέον, λοιπόν, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο... πολλαπλασιάζουν το τραγικό λάθος των λεγόμενων «ισοδύναμων» μέτρων, καθώς όλα τα «ισοδύναμα» σενάρια προβλέπουν βροχή νέων φόρων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: SOS για τα νησιά και τους πρόσφυγες

"Μήνυμα σωτηρίας για τα ελληνικά νησιά και τους πρόσφυγες στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα» δήλωσε στη Βουλή. Οι φράκτες που υψώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να σταματήσουν τα καραβάνια των προσφύγων και οι συζητήσεις στις συνόδους κορυφής «όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο», όπως περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο γκέτο εξαθλιωμένων προσφύγων και φτωχοποιημένων Ελλήνων", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Θαλασσοδάνεια τέλος για τους ημέτερους

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, "νέα εποχή στο τραπεζικό τοπίο, μακριά από os παθογένειες του παρελθόντος, που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη χορήγηση θαλασσοδανείων σε ημέτερους, φιλοδοξεί να βάλει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την καθιέρωση της νέας διοικητικής πυραμίδας που θα υπερ-εποπτεύει τις διοικήσει των ελληνικών τραπεζών. Με το νομοσχέδιο τα κλειδιά των ελληνικών τραπεζών και του ΤΧΣ θα είναι ουσιαστικά στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών". Τώρα, πώς μας διασφαλίζει αυτό από το να πηγαίνουν θαλασσοδάνεια σε ημέτερους... 

ΤΟ ΧΩΝΙ: Ασυλία στους αδύναμους

"«Αν δεν με πληρώσεις, θα σε βάλω φυλακή», έλεγε το Δημόσιο στους αδύναμους συμπολίτες μας, για 6 και 7 χιλιάδες ευρώ, αφού ΓΑΠ και Σαμαράς τους αντιμετώπιζαν ως εγκληματίες! Και, μετά, ήρθε ο Τσίπρας... Στην πρώτη του κυβερνητική θητεία, το Μάρτιο του 2015 (ν. 4321, αρ. 20), δεκαπλασίασε το όριο προστασίας από την άσκηση ποινικής δίωξης από τις 5 σος 50 χιλιάδες ευρώ. Και, σης 17 Οκτωβρίου 2015 (ν. 4337, αρ 8), ανέβασε ξανά το όριο στις 100 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, ακόμη και αποφάσεις δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μικρότερα χρέη και δεν έχουν εκτελεστεί, δεν εκτελούνται", υποστηρίζει η εφημερίδα...

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νικήστε την αρθρίτιδα με σωστή διατροφή 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν καταναλώνουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά, κρασί, λιπαρά ψάρια, χυμό κεράσι και παρθένο ελαιόλαδο θα διώξουμε μακριά την ασθένεια.

REAL NEWS: Το Βερολίνο υψώνει “τείχος”!

H εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι Γερμανοί απορρίπτουν τα ελληνικά αιτήματα". Η εφημερίδα αποκαλύπτει "ποιες είναι οι τέσσερις διεκδικήσεις της Αθήνας ενόψει της αξιολόγησης" και σημειώνει:  " "Ξεχάστε τη χαλάρωση" διαμηνύει η καγκελαρία στην κυβέρνηση Τσίπρα, που επιδιώκει να αναπληρώσει τις οικονομικές απώλειες εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης με ελάφρυνση των σκληρών όρων του τρίτου μνημονίου". Επίσης η Realnews δημοσιεύει τους διαλόγους του Ελληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.