Σε λίγες μέρες η 26χρονη Θεσσαλονικιά Ιωάννα Φωτοπούλου θα γνωρίζει αν επιλέχθηκε στην τελική φάση ενός διεθνούς διαγωνισμού, ο νικητής -ή η νικήτρια- του οποίου θα κάνει μια πτήση στο διάστημα.


Ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες, η Ιωάννα, απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έχοντας ήδη στην πλάτη της μια μακρά εθελοντική, ανθρωπιστική και ακτιβιστική δράση, είχε συμπεριληφθεί πρόσφατα στους 30 νέους από όλο τον κόσμο, που πέρασαν στην ημιτελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού «Rising Star Programme».

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την μη κυβερνητική οργάνωση «One Young World» με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με τον οργανισμό μάνατζερ Kruger Cowne. Η Ιωάννα ήταν μέλος του "One Young World" και το 2013 είχε προσκληθεί να μιλήσει κατά της διαφθοράς σε συνέδριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Οι τρεις φιναλίστ που τελικά θα επιλεγούν, θα ταξιδέψουν στις αρχές Οκτωβρίου στην Μπαγκόνγκ της Ταϊλάνδης, όπου μπροστά σε ένα ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων και σε μια κριτική επιτροπή, θα μιλήσουν επί 15 λεπτά, ώστε να προκύψει ο τελικός νικητής. Αυτός ή αυτή -που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο- θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα δωρεάν διαστημικό ταξίδι με το νέο διθέσιο αμερικανικό διαστημοπλάνο XCOR Lynx.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Π. Δρακόπουλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιωάννα θέλει να αναδείξει, μέσα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, το YouRule (http://yourule.gr), μία ηλεκτρονική πλατφόρμα-δίκτυο για την καταγραφή των προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας, την οποία η ίδια ίδρυσε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ