«Να δουν την παράσταση ακούγοντας πίσω από τις λέξεις», παρότρυνε τους θεατές του “Μυστικού Κήπου”, που ανεβάζει το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, η σκηνοθέτης της παράστασης, Μαριάννα Τόλη.

 

Η Μαριάννα Τόλη, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή, και τη μετάφραση του έργου και τραγουδιών, τόνισε:

«Είναι πάντα συγκινητικό το να παίζεις σε μια Κρατική Σκηνή. Μέσα από αυτή την καταπληκτική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών, βλέπω το ταλέντο να ανθίζει σαν τον Μυστικό Κήπο».

Χαρακτήρισε το έργο «σημαντικό, γεμάτο συμβολισμούς. Μιλάει για το κομμάτι του εσωτερικού μας κόσμου που δεν έχουμε φροντίσει, που το έχουμε γεμίσει “αγκαθάκια” και που, όταν το ανακαλύψουμε, μέσα από την αγάπη και τη θετικότητα της σκέψης, μπορούμε να κατανοήσουμε το βάθος της φύσης και της δύναμής μας, αφήνοντας να ανθίσει αυτό που αληθινά έχουμε μέσα μας». 

Η Μαριάννα Αβραμάκη που υποδύεται τη Μαίρη Λένοξ, αναφέρθηκε στη φράση από το «Αναπάντεχο» του Φαμπρίς Μελκιό: «Τώρα δεν βγαίνω καν στον κήπο. Ανοίγω το παράθυρο, μου φτάνει. Ο κόσμος είναι τόσο στενός. Τέσσερις ολόϊσιοι τοίχοι. Εμείς επιτρέπουμε να είναι έτσι ο κόσμος», για να σημειώσει: «Όλοι μας έχουμε έναν κρυμμένο θησαυρό μέσα μας, που στην εποχή αυτή συχνά τον διπλοκλειδώνουμε γιατί φοβόμαστε. Αντί να γκρινιάζουμε για το σκοτάδι, μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο να μπει λίγο φως. Έτσι μπορεί να δούμε τον κόσμο διαφορετικά».

Η Ελένη Θυμιοπούλου, που υποδύεται την Κυρία Μέντλοκ, την «κακιά» οικονόμο, θύμισε ότι: «Όπως έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με έρευνες, η έντονη στέρηση αγάπης σε μωρά ή νεογνά που έχουν εγκαταλειφθεί από τη μητέρα τους ή την τροφό τους, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Η αγάπη μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, μπορεί να είναι ακόμη και μια όμορφη χειρονομία από έναν άγνωστο μέσα στο λεωφορείο. Είναι όμορφο να δίνουμε να παίρνουμε, να μη φοβόμαστε, να αντιστεκόμαστε σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας».

Η Ευανθία Σωφρονίδου μίλησε για το μεγαλείο της αγάπης που είναι και το κεντρικό μήνυμα του έργου, λέγοντας ότι σε αυτήν την συνεργασία όλα έγιναν όπως έπρεπε, χάρη στην ομαδική δουλειά. «Ήμασταν όλοι εκεί για να ακούμε και σε αυτό συνετέλεσε πολύ η παρουσία της κα. Τόλη»

Η Ριαννόν Μόργκαν ζωντάνεψε το έργο μέσα από την περιγραφή της. «Είναι μια παράσταση γεμάτη ενέργεια και πολύ κέφι. Είναι σίγουρο ότι όσοι έρθουν να τη δουν θα περάσουν πολύ καλά μαζί μας. Σας περιμένουμε».

Η Δάφνη Κιουρκτσόγλου, το μητρικό πρότυπο της παράστασης από τον ρόλο της καμαριέρας, είναι ο άνθρωπος που προσεγγίζει την πρωταγωνίστρια με ευαισθησία, φροντίδα και αγάπη. «Ο κήπος στην παράσταση είναι η ίδια η ψυχή μας. Όσο τη φροντίζεις, τόσο δίνει καρπούς στον άνθρωπο»

«Χρειάζεται ένας καταλύτης για λειτουργήσουν και να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ο καταλύτης σε εμάς ήταν η κα. Τόλη που μας περιέβαλε με αγάπη από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο Δημήτρης Τσιλινίκος, όταν μίλησε για την παράσταση και τις πρόβες που έκαναν, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι και μόνο με τους στίχους των τραγουδιών, νιώθουν ότι έγιναν καλύτεροι άνθρωποι.

Όσο για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει κρατήσεις 5.000 παιδιών από σχολεία για να παρακολουθήσουν την Παιδική Σκηνή και άλλες τόσες κρατήσεις, για την παράσταση της Νεανικής Σκηνής.

Οι παραστάσεις ξεκινούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11 π.μ., στο Βασιλικό Θέατρο.

Λίγα λόγια για το έργο

O «Μυστικός Κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ έχει ενθουσιάσει πολλές γενεές παιδιών συνεχίζοντας να συγκινεί και να διαπαιδαγωγεί μέχρι και σήμερα.

Ο «Μυστικός Κήπος» συμβολίζει τον αφρόντιστο εσωτερικό μας κόσμο που, όταν τον ανακαλύψουμε μέσω της αγάπης για τον άνθρωπο και την ανάγκη της θετικής σκέψης, κατανοούμε σε βάθος τη φύση μας και τη δύναμή μας.

Η ταυτότητα της παράστασης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, θεατρική προσαρμογή, μετάφραση έργου & τραγουδιών: Μαριάννα Τόλη

Κίνηση- Χορογραφία: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν

Σκηνογράφος: Μιχάλης Σδούγκος

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Ενορχήστρωση: Παναγιώτης Μπάρλας

Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Video Art: Γιάννης Σανιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευανθία Σωφρονίδου

Βοηθοί χορογράφου: Ριαννόν Μόργκαν, Ευανθία Σωφρονίδου

Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Κοστούμια: Ευγενική Παραχώρηση Μαριάννα Τόλη, Συλλογή Ιωάννας Κουρμπέλα.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Αβραμάκη (Μαίρη Λένοξ), Ελευθερία Αγγελίτσα (Τζέρρυ- Κηπουρός), Μομώ Βλάχου (Λίλλυ Κρέιβεν), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Πρίουτ), Στεφανία Ζώρα (Κόλιν Κρέιβεν), Ελένη Θυμιοπούλου (Κυρία Μέντλοκ), Δάφνη Κιουρκτσόγλου (Μάρθα Άπελμπυ), Κωνσταντίνος Μυλωνάς (Γιατρός Σπένσερ), Χάρης Παπαδόπουλος (Μπέν Γουέδερσταθ), Κική Στρατάκη (Φράου Γκράου), Ευανθία Σωφρονίδου (κ. Πρίουτ – Σαμάνθα), Χρύσα Τουμανίδου (Μαγείρισσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (‘Αντριου Κρέιβεν).

Τραγουδάει: Νικίας Φονταράς (Ντίκον)

Χορεύει: Ριαννόν Μόργκαν (Ρομπίνα)

Μουσικοί επί σκηνής: Ανδρονίκη Δονουκάρα (Βιολί), Γιάννης Καρακαλπακίδης (Κόντρα μπάσο), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο)

«Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»

Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 11/10/2015

Παραστάσεις:

Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)

Κυριακή 11:00 (για το κοινό)

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10€

Σχολικό εισιτήριο (καθημερινές παραστάσεις): 6€

Οικογενειακό εισιτήριο:

Ο ένας ενήλικας δωρεάν. Γιατί το παιδικό θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση.

Το ΚΘΒΕ προσφέρει ένα εισιτήριο ατελώς για τον ένα από τους δύο ενήλικες συνοδούς.

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200,

Καταστήματα Γερμανός, www.tickhethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)

Ώρες λειτουργίας ταμείων:

Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη –Κυριακή 9:30-21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη –Κυριακή 16:30-21:30

Μονή Λαζαριστών: Τετάρτη –Κυριακή 16:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τον όμιλο Δομοτεχνική παρέχει σε όλους τους θεατές 50% έκπτωση στις ισχύουσες τιμές για στάθμευση αυτοκινήτων στο Parking του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. (Βασ. Γεωργίου 1 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 821940).

Η έκπτωση παρέχεται με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου. Ισχύει για τους θεατές των παραγωγών του Βασιλικού Θεάτρου και του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες (Τετάρτη-Σάββατο),  καθώς και κατά τα πρωινά της Κυριακής (Παιδική Σκηνή).