Χρειάστηκε να έρθει ο τελευταίος αγώνας των προκριματικών του Γιούρο, για να δει, επιτέλους, νίκη, η Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρου. Χρειάστηκε, όμως, να πάρουν και οι πιτσιρικάδες την υπόθεση πάνω τους…

 

Ήταν αυτοί που είχαν την ψυχολογία και που άνοιξαν τον δρόμο: Σταφυλίδης και Ταχτσίδης, μαζί με τον Πέλκα που έκανε τις μπαλιές, τον Κίτσιου, τον Μάνταλο, που έδεσαν με την πείρα του Κονέ και του Παπασταθόπουλου, του Μήτρογλου, προηγήθηκαν, ισοφαρίστηκαν, βρέθηκαν πίσω δυο φορές και, τελικά, βγήκαν νικητές από το “Καραϊσκάκης” κόντρα στην Ουγγαρία του Στορκ.

Οι αντίπαλοί μας ήταν μια… Γερμανική ομάδα. Πεισματάρηδες, δυνατοί, σαφώς καλύτεροι από άλλους που ήρθαν στο γήπεδό μας και πέρασαν… τρένο. Αυτήν τη φορά, όμως, η Εθνική το είχε πάρει απόφαση πως θα πάρει τη νίκη. Δεν “έπεσε” ψυχολογικά όταν βρέθηκε πίσω (εδώ βοήθησαν οι νεαροί), αλλά διαχειρίστηκε το χρόνο στο τέλος (εδώ βοήθησαν οι “παλιοί”), όταν βρέθηκαν να προηγούνται.

Σαφώς είχαμε, πάλι, τις αδυναμίες μας. Η άμυνά μας ήταν ασύνδετη και σώθηκε χάρη στην… αυτοθυσία σε κάποιες στιγμές κι όχι στην οργανωμένη προσπάθεια. Τα δύο από τα τρία γκολ των Ούγγρων ήρθαν από το κέντρο της άμυνας, με την μπάλα να έρχεται από τον αέρα… Το κέντρο ήταν “κάπως” ακίνητο. Οι πτέρυγες διστακτικές (πώς να σηκώσεις άλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα)… Στην επίθεση ώρες – ώρες θυμίζαμε… σουμπούτεο. Αλλά αυτήν τη φορά, είχαμε πείσμα και θέληση.

Και κάτι επιπλέον: Παίξαμε… κάθετα: Με μπαλιές κι αλληλοκάλυψη, αφήσαμε τα εθνικά γιουρούσια κατά μέρος, τις γιόμες και το “βόηθα Παναγιά” στο κέντρο και την επίθεση. Αυτό το χρεώνεται ο Τσάνας και οι νεαροί…

Η Εθνική μας απέχει πολύ από την ομάδα που πήρε το Γιούρο εκείνο το καλοκαίρι, ή αυτήν την ομάδα που κοιτούσε στα μάτια αντιπάλους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας πριν 15 μήνες. Αλλά η σημερινή εμφάνιση δείχνει πως μπορεί να ξαναβρούμε την ομάδα που θα δίνει το παρόν σε τελικές φάσεις τέτοιου είδους διοργανώσεων.

Ας αφήσουμε, σήμερα, τους διεθνείς μας να χαμογελάσουν. Το ΄χουν ανάγκη…

Η ταυτότητα του αγώνα

ΣΚΟΡΕΡ: 5' Σταφυλίδης, 57' Ταχτσίδης, 79' Μήτρογλου, 86' Κονέ - 26' Λόβρενσιτς, 54', 76' Νέμεθ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 43' Χολέμπας, 44' Μόρας - 37' Γιουχάζ, 42' Έλεκ, 45'+ Νέμεθ, 78' Μπόντε

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: -

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Τσάνας): Καρνέζης, Κίτσιου, Σταφυλίδης (35' Χολέμπας), Μόρας, Παπασταθόπουλος (63' Τζανετόπουλος), Πέλκας, Μάνταλος (73' Κονέ), Ταχτσίδης, Σάμαρης, Φορτούνης, Μήτρογλου

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Κάνταρ, Φιόλα, Έλεκ, Ντζούντζακ (71' Καλμάρ), Νέμεθ, Γκέρα (71' Νάγκι), Μπόντε, Λεάντρο, Γιουχάζ, Λόβρενσιτς (61' Νίκολιτς)