Ένα «άλλο ύφος στο υπουργείο Πολιτισμού» ζητούν τα μέλη της ΠΑΣΚ Χημκών, με αφορμή τα όσα γίνονται γύρω από το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά.


Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «μεγάλο αρχαιολογικό εύρημα» το ταφικό μνημείο, το οποίο, όπως επισημαίνουν «βρίσκεται στο έλεος πολιτικής διαμάχης, αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών και εμπαθειών». Κάνουν λόγο για «παρεΐστικες αντιπαραθέσεις» και ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά «να απαλείψει τις αντιθέσεις προς όφελος του μνημείου».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΑΣΚ Χημικών έχει ως εξής:

" Ένα μεγάλο αρχαιολογικό εύρημα, το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών στο έλεος πολιτικής διαμάχης, «παιχνιδιών», αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών και εμπαθειών περισσότερο ή λιγότερο επωνύμων και παρεϊστικων αντιπαραθέσεων (οι παρέες-κλίκες ήταν και είναι μία από τις κατάρες του Υπουργείου Πολιτισμού).

Κατά την ανασκαφή το μνημείου αυτού, αλλά και για τη διατήρησή του, έχουν δουλέψει με ψυχή υπάλληλοι όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας του Υπουργείου Πολιτισμού υπερωριακά χωρίς αμοιβή και κάποτε χωρίς εκτός έδρας αποζημιώσεις, χωρίς να ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για την προσωπική τους προβολή.

Όμως η κόντρα μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και ΕΦΑ Σερρών έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις έργων απόλυτα αναγκαίων για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του μνημείου και τη διατήρησή του.

Έτσι το μνημείο κινδυνεύει, εάν άμεσα δεν γίνουν κάποια έργα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Το μνημείο θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Οι όποιες ζημιές θα αποδοθούν, τουλάχιστον από μέρος της πολιτικής ηγεσίας, στους ταλαίπωρους υπαλλήλους, και ειδικότερα σε όσους που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένη «παρέα».

Είναι απελπιστικό στις δύσκολες μέρες που ζούμε να βλέπουμε την εμπάθεια να κυριαρχεί και τον κόπο των Ελλήνων εργαζόμενων να πετιέται στα σκουπίδια.
Θα μπορέσει άραγε ο κ. Μπαλτάς να απαλείψει τις αντιθέσεις προς όφελος του μνημείου;

Και ακόμα θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι έρμαιο των διαφόρων «παρεών»; Θα μπορέσει να φέρει ένα άλλο ύφος στο Υπουργείο Πολιτισμού";