Στη σειρά «Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο», τις Πέμπτες, ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., καλωσόρισε τον ποιητή Ηλία Τσέχο, στο σπίτι του «Φιλολόγου», Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη.


Ο ποιητής, παρουσίασε συνολικά το έργο του, με εξομολογητική διάθεση και πλατιά βάθη. Μίλησε για τους στόχους της ποίησης, τις δημιουργικές στιγμές της, τα καμώματά της, την τεχνική του, πότε έρχεται η έμπνευση, πότε έρχεται το ποίημα, πώς και όποτε στον αναγνώστη φτάνει, τονίζοντας «δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω τα σαράντα χρόνια αναδρομής και οδοιπορίας, εάν δεν ήμουν μαζί σας».

Στη συνέχεια, διάβασε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μεταδόσιμο τρόπο, ποιήματα από τις τελευταίες συλλογές του, συζήτησε με το κοινό, που γέμισε τον «μικρό» χώρο της αίθουσας του «Φιλολόγου», σε ένα τόσο εύφορο, όμορφο κλίμα, δημιουργώντας θερμή και φιλική ατμόσφαιρα έλξεων.

Κύλισαν δύο ώρες άμεσης επικοινωνίας, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν πραγματικά ένα γενναίο ταξίδι τομής στην ποίηση.



Ο Γιάννης Τζανής παρουσίασε τον ποιητή και συντόνισε τη συζήτηση με ολωσδιόλου δυναμικές παρεμβάσεις, ενθουσιάζοντας, αναφερόμενος στα αρχαία ελληνικά επιγράμματα, απαγγέλλοντάς τα παραδειγματικά, με αφορμή το σπουδαίο επιγραμματικό ύφος γραφής του Ηλία Τσέχου, που αναδείχθηκε και συζητήθηκε ενδελεχώς στη συνάντηση.

Ο ποιητής έκλεισε τη βραδιά με τα εκρηκτικά χάικου της αλεπούς, ευχαριστώντας τον «ΦΙΛΟΛΟΓΟ» και τους τυχερούς ελεύσεως στο Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο.

Τα χάικου της αλεπούς 

Λουσμένη στο φως
Απειλούσες ωραία
Τις πονηρίες
 Τι φύλλο ήσουν;
Θηλυκό, αρσενικό;
Αγαπήθηκες;
 Ζητούσες γιατρό;
Φάρμακα, τις φωλέες;
Αυτομολούσες;
Πως μας κοιτούσες!
Ξαφνιασμένη, ντροπαλή
Και λυπημένη
 Ορεσίβια
Όψη παραμυθένια
Πικρή Καστοριά
 Αλεπουδάκι!
Γράφοντας ποιήματα
Πας δεν γυρίζεις