Με μια ματιά τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων. Σημειώνουμε ότι οι δύο από τις τοπικές εφημερίδες επιλέγουν... Αμφίπολη για βασικό θέμα. Η τρίτη επιλέγει, επίσης, τοπικό: Το νέο εργαστήριο στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το μυστικό της Αμφίπολης

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μυστήριο της Αμφίπολης φαίνεται ότι βρίσκει επιτέλους τη λύση του και αυτή ακούει στο όνομα... «Ηφαιστίωνας». Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι κατά παραγγελία και με χρηματοδότηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατασκευάστηκε το μνημείο στο λόφο Καστά, αποτελώντας ένα από τα ηρώα του αγαπημένου συντρόφου του Μακεδόνα στρατηλάτη. Αυτό ανακοίνωσαν η υπεύθυνη των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, ο αρχιτέκτονας – υπεύθυνος στην ανασκαφή Μιχάλης Λεφαντζής και ο πρόεδρος του Τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Η λύση του… γρίφου σε ελβετικό φράγκο»

Η εφημερίδα γράφει ότι: « «ανάσα» σε 80.000 απελπισμένους πολίτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρέθηκαν να χρωστούν πολύ περισσότερα απ’ όσα δανείστηκαν λόγω της επιδείνωσης της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου, έρχεται να δώσει η λύση που προωθεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης».

ΕΘΝΟΣ: «Εκπτώσεις & παγίδες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ»

Η εφημερίδα σημειώνει: «τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τις εκπτώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ωστόσο κρύβει και παγίδες. Η πληρωμή του φόρου θα αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Μετά τη Συρία έχει σειρά η Ελλάδα»

Η εφημερίδα αναφέρεται στον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο, για τον οποίο λέει ότι "πριν πεθάνει του αποκαλύφθηκε ότι το κακό θα ξεκινήσει από τη Συρία και μετά θα έρθει και σε εμάς, εδώ στην Ελλάδα! Επίσης, προέβλεψε πως θα πέσει πείνα στην Ελλάδα"...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κινήσεις τακτικής στη μάχη της Ν .Δ.»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «τρεις συν ένας υποψήφιος μπαίνουν στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων».

ΕΣΤΙΑ: «Κρίσιμη αξιολόγησις την Δευτέρα»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «το ιδιότυπο «δεκαήμερο του έτους» ολοκληρώνεται απότομα σήμερα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα των προαπαιτουμένων για την συνέχιση της ομαλής χρηματοδοτήσεως της χώρας μας μέσω του ΕSM».

Η ΑΥΓΗ: «ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους για διόρθωση των «λαθών» »

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «η δραστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς πέραν της δέσμευσης που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας τίθεται επιτακτικά και από το ΔΝΤ ως όρος για τη συμμετοχή του στην τρίτη δανειακή σύμβαση».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Κυπριακή βόμβα στο PSI»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «αμηχανία στην Αθήνα προκαλεί η προσφυγή της κυπριακής τράπεζας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον με στόχο να καλύψει έστω και μέρος της ζημιάς που υπέστη το 2012 από το «κούρεμα» των διακρατούμενων ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες στη Ν.Δ.»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: ««κλειδώνουν» σήμερα οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της Ν.Δ. την οποία θεωρείται βέβαιο πλέον πως θα διεκδικήσουν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ηρώο του Ηφαιστίωνα με εντολή Αλέξανδρου

Στις ανακοινώσεις για τον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: "Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα σε ειδική εκδήλωση στο ΑΠΘ, το μνημείο κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον βασιλιά της Μακεδονίας και προοριζόταν να τιμήσει τον σημαίνοντα συνοδοιπόρο του, φτιάχτηκε δε υπό την επίβλεψη του Αντίγονου του Μονόφθαλμου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Δεσμεύσεις για νέα βάρβαρα μέτρα και εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «το ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαφημίζει ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, είναι αυτό που διαμορφώνεται από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, τη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών και όλα τ’ άλλα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, με την ψήφο των άλλων κομμάτων, που τώρα παριστάνουν τους ανήξερους».

ΤΑ ΝΕΑ: «Το καρέ της Συγγρού»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ολοκληρώνεται απόψε στις 6 ο προκαταρκτικός γύρος στην κούρσα εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κράτησε χαμηλό προφίλ εμφανίζοντας μόνο 50 από τις υπογραφές που εξασφάλισε, ενώ από τους υπόλοιπους διεκδικητές μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης εξακολουθεί να αναζητεί υποστηρικτές».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Εργοστάσιο» ιατρικής δημιουργείται στο ΑΠΘ

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα "σε λίγους μήνες βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό ή από τον πολφό των δοντιών αλλά και αμνιακές μεμβράνες θα απομονώνονται, θα πολλαπλασιάζονται, θα τυποποιούνται, και θα αποθηκεύονται, στο Κέντρο, κάτω από άριστες εργαστηριακές συνθήκες Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP)".

ESPRESSO: Τα δυο τέρατα της Σμύρνης

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Η μαφιόζικη πυραμίδα, που «τρέχει» το εμπόριο ελπίδας, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο δουλεμπόρους-τέρατα,που φέρεται ότι δρουν ανενόχλητοι, με τις πλάτες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής! Οπως προκύπτει από μαρτυρίες μεταναστών αλλά και ντόπιων, ο «Κενάν» και ο «Ιμάμ» φέρεται ότι είναι οι... κυρίαρχοι της Σμύρνης (έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης) κάνοντας άγριο κουμάντο σε τουλάχιστον δύο περιοχές, το Αϊβατζίκ και το Δικελί". 

KONTRA NEWS: «Απειλεί τους πάντες από τη φυλακή ο Λιακουνάκος»

Η εφημερίδα γράφει ότι «μήνυμα με αποδέκτες ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και της διαπλοκής, έστειλε από τα κρατητήρια της ασφάλειας, ο βαρόνος των εξοπλιστικών Θωμάς Λιακουνάκος. Βγάλτε με από εδώ γρήγορα, γιατί θα σας πάρω όλους στο λαιμό μου, ήταν η πρώτη προειδοποίηση του αρχιερέα της μίζας».

SPIRTO: Με προσωπική ασφάλεια η Μενεγάκη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σύζυγος της Ελένης Μενεγάκη προσέλαβε σεκιούριτι για να την προστατεύει όταν δεν είναι μαζί.

STAR PRESS: Πουλούσε την κόρη της σε παπά

"Ανατριχιαστικές λεπτομερές για μάνα που πούλησε το παιδί της για 2.000 ευρώ. Εξέδιδε την κόρη της σε παπά για 50 ευρώ", επισημαίνει η εφημερίδα για δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα. Στο εδώλιο κάθεται και η "μητέρα" του παιδιού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Διπλό τελεσίγραφο»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του έτους, αλλιώς «κούρεμα» στις καταθέσεις. 15 δισ. για τις τράπεζες και 5 δισ. για την οικονομία μετά την αξιολόγηση. Σενάρια για πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Αξιολόγηση προαπαιτούμενων»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «η έγκυρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της κυβέρνησης στην έγκριση των προαπαιτούμενων δράσεων, ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης».