Χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπει τάξη στη Θεσσαλονίκη! Αυτό είναι το αβίαστο συμπέρασμα από τις δυο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. 


Αν κάποιος επιχειρούσε μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης γύρω στη 1 μ.μ. της Δευτέρας, δε θα παρατηρούσε αξιοσημείωτες αλλαγές, από τότε που δεν υπήρχε η Δημοτική Αστυνομία. Κι όμως, νωρίτερα, τη Δευτέρα, οι Δημοτικοί Αστυνόμοι είχαν "κόψει" πάνω από 200 κλήσεις!

Πρώτος στόχος ήταν οι οδοί Ιωνος Δραγούμη, Βενιζέλου και Τσιμισκή, Χθες (Τρίτη) οι έλεγχοι επεκτάθηκαν στην Εθνικής Αμύνης, στην Αγγελάκη και στη λεωφόρο Στρατού. Σταδιακά θα καλυφθεί όλο το κέντρο και, στη συνέχεια, θα αρχίσει η συστηματική αστυνόμευση των άλλων περιοχών (Βασ. Όλγας, Δελφών, Μοναστηρίου, Μαρτίου, Αλ. Παπαναστασιου).

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, σε συνεννόηση με την Τροχαία, μπαίνει τάξη σταδιακά και στις τεράστιες ουρές των ταξί που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Καθώς, όμως, η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι, ακόμη, μικρή, το πρόβλημα δείχνει αμετακίνητο από τους μικρούς, στενούς, κάθετους δρόμους του κέντρου. Για παράδειγμα, η οδός Στρ. Καλλάρη, που συνδέει την Π. Μελά με την παραλιακή, από όπου διέρχεται και ποδηλατόδρομος, παρέμενε τις δύο πρώτες μέρες υπό μορφήν... πάρκινγκ.

Πάντως, για να αποκατασταθεί η τάξη, χρειάζεται, οπωσδήποτε, να αλλάξει και η νοοτροπία κατοίκων και επισκεπτών, που, ως τώρα, συνήθιζαν να παρκάρουν όπου δη. Παράδειγμα, τα παρκαρισμένα πάνω στην λωρίδα ασφαλείας της οδού Εγνατίας, στο ύψος του Συντριβανίου... 

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει υποσχεθεί νέο στόλο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσωπικά, δεμσεύτηκε για την αγορά δέκα νέων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Κοτσιφού, από το Facebook