Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Βόρειας Ελλάδας, ίσως το μεγαλύτερο της Χαλκιδικής, γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στον Άγιο Μάμα της Κασσάνδρας.

 

Το χωριό βρίσκεται ακριβώς στη… μέση από Κασσάνδρα και Σιθωνία. Το πανηγύρι, δε, συγκεντρώνει ό,τι πανηγυρτζή βρει στη γύρω και την ευρύτερη περιοχή:

Έχει τους γνωστούς Έλληνες πανηγυρτζήδες, κλαρίνα, νταούλια, βιολιά, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, σουβλάκια (χοιρινά, με αρκετό λίπος, όπως αρμόζει σε παρόμοιες περιστάσεις), πανσέτες, μπίρα, τσίπουρα, τοπικό κρασί, ελιές, Αφρικανούς που πουλούν αφρικανικές ξύλινες μάσκες, Πακιστανούς με την… τελευταία λέξη της μόδας σε αθλητικό παπούτσι, τσιγγάνους με “αυθεντικές” φανέλες γνωστών ομάδων ποδοσφαίρου (ο… Μπερμπάτοφ ήρθε αργότερα και γλίτωσε από τους… σχεδιαστές), βρακιά με 1 ευρώ και κάθε είδους γυρολόγο και πλανόδιο πωλητή…

Παλιότερα, το πανηγύρι του Αγίου Μάμα ήταν το… κοσμικό γεγονός της Χαλκιδικής. Συνδυάζονταν με το τέλος του καλοκαιριού και ο Άγιος Μάμαντας, ως προστάτης των ζώων, ήταν αυτός που θα ευλογούσε τα ζώα των γεωργών, οι οποίοι τα πήγαιναν στην εκκλησία και τα έβαζαν μέσα στον Ιερό Ναό. Πλέον το έθιμο διατηρείται με… ελάχιστη συμμετοχή ζώων. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής (του δήμου Προποντίδας) πήγαιναν στο πανηγύρι για να προμηθευτούν… τα χειμωνιάτικα ρούχα τους και τα σχολικά είδη των παιδιών!

Είχε, όμως κι ένα… αυτοσχέδιο πανό, με συνθήματα που τυπώνονται πάνω σε “τι σερτ”. Κι ήταν το… πιο πολυφωτογραφημένο πανό της… διοργάνωσης! Οι σέλφις κάτω από το πανό, έδιναν κι έπαιρναν…


Οι φωτογραφίες είναι της Σίσσυς Βασιλειάδου και του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr