Τη δική της απάντηση δίνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στα όσα είπε, τις δύο τελευταίες μέρες, κυρίως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αλλά και άλλοι, για τις αστοχίες των δημοσκοπήσεων.

 

Ειδικά ο κ. Καμμένος στράφηκε προσωπικά κατά του ερευνητή του ΠΑΜΑΚ, με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εξ αφορμής δηλώσεων και δημοσιευμάτων σχετικών με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του ΠΑΜΑΚ, στο πλαίσιο της αυτοτελούς και γενικώς αναγνωρισμένης ως εγκύρου δραστηριότητάς του, και οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διευκρινίζει ότι:

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αφενός μεν στέκεται αρωγός σε κάθε ερευνητική προσπάθεια των μελών ΔΕΠ και όλων των ερευνητών του, μεταπτυχιακού και προπτυχιακού επιπέδου, αφετέρου δε θεωρεί απολύτως αυτονόητο, ότι η λειτουργία αυτή είναι αυστηρώς επιστημονική και κείται μακράν οιασδήποτε σκοπιμότητας, εκτός εκείνων που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνον την επιστήμη και το δημόσιο συμφέρον. Το πράττει αυτό στο πλαίσιο της συνολικής δραστηριότητάς του, η οποία έχει πολλαπλώς αναγνωριστεί.

Ειδικότερα για την συγκεκριμένη περίπτωση, η Πρυτανεία θεωρεί ότι η συνοπτική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από την Μονάδα Ερευνών περιέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινή γνώμη να σχηματίσει ακριβή άποψη για το έργο της Ερευνητικής Μονάδας. Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής:

«Η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ 55) ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την ενίσχυση της παραγόμενης από το Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης έρευνας, εκπονώντας από το ίδιο έτος έρευνες κοινής γνώμης σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις επιστημονικά αποδεκτές μεθοδολογίες και κώδικες δεοντολογίας.

Το έργο της Μονάδας έχουν εμπιστευθεί φορείς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στους οποίους περιλαμβάνονται ειδησεογραφικά δίκτυα (Bloomberg), φορείς αθλητικού χαρακτήρα, πανεπιστημιακά κέντρα ερευνών ,όπως και μεμονωμένοι ερευνητές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, με τα ερευνητικά της αποτελέσματα να δημοσιεύονται διεθνώς (Reuters, Τhe Wall Street Journal, The Guardian). Η συνεργασία της Μονάδας με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «ΣΚΑΪ» και την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αποτελεί μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων της.

Η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται μέσα από λάθη και αστοχίες. Αυτός είναι εξάλλου και ο πυρήνας της επιστημονική εξέλιξης. Η καλοπροαίρετη κριτική στις δημοσιευμένες έρευνες από τους πολίτες και την κοινωνία είναι σαφώς ευπρόσδεκτη, όπως φυσικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε τι δημόσιο.».