Την ανάγκη «να δείξει η Ευρώπη ότι είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό οι χώρες μόνες τους και πολύ περισσότερο η Ελλάδα»

«Κάποιοι θεωρούν ότι είναι εύκολες οι συνθήκες για ν’ αντιμετωπίσει κανείς τέτοια θέματα. Κάθε άλλο», είπε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει «να δούμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις, μέσα από συνεργασία και μακριά από κραυγές και ψιθύρους».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές θα πράξουν ό,τι τους αναλογεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσουν το θέμα, όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να καταβάλει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαβεβαίωσε επίσης ότι πέρα από τη χρηματοδότηση, η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες «με ουσιαστικές παρεμβάσεις» για τη στήριξη της χώρας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.