Μια ομιλία καθαρά προεκλογική, με υποσχέσεις για την τετραετία που έρχεται, επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ανώνυμες ολιγόλογες αναφορές στους πρώην συντρόφους και μια σειρά από έργα της κυβέρνησής του, επιφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας στην 80η ΔΕΘ.
Καθώς δεν είναι, πλέον, πρωθυπουργός, ξέφυγε από την πεπατημένη που θέλει τον εκάστοτε πρωθυπουργό να αναλύει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο και ανέπτυξε σχέδια επί χάρτου για την… επόμενη οκταετία!
Σε πολιτικό επίπεδο η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε μόνον έναν στόχο: Τη Νέα Δημοκρατία. Πόλωσε ιδιαίτερα το κλίμα κάνοντας λόγο για τις “δυνάμεις του σκότους” και του παρελθόντος και θέτοντας, συνεχώς, το δίλημμα “αυτοί που έφεραν την καταστροφή και την ανεργία ή εμείς που δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε”;
Οι επιτυχίες της κυβέρνησης
Το πρώτο μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης “πρώτη φορά Αριστερά”. Ποια είναι αυτά;
- Ρεύμα σε 212.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου
- Κάρτα σίτισης
- Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες
- Κατάργηση 5ευρου στα νοσοκομεία
- 100 δόσεις (την αξιοποίησαν 750.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα – είπε ο πρωθυπουργός)
- Αποποινικοποιήθηκαν οφειλές ως τις 50.000 ευρώ
- Δεύτερη ευκαιρία πλήρους απαλλαγής χρεών για όσους πτώχευσαν
- Κατάργηση νόμου για πολιτική επιστράτευση απεργών.
- Αναμόρφωση των προγραμμάτων βάουτσερ (όπως είπε αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των ανέργων που συμμετέχουν, όσο και τα ποσά που εισπράττουν, προσθέτοντας ότι 100.000 άνεργοι είναι σε επιδοτούμενα προγράμματα και θα γίνουν 212.000 ως το Φεβρουάριο).
- Προγραμματισμός για άλλες 150.000 νέες θέσεις εργασίας οκταμηνιτών.
- Αναδιαμορφώθηκε ο θεσμός της κινητικότητας.
- Ξανάνοιξε η ΕΡΤ χωρίς αύξηση του τέλους.
- Βγήκαν από τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.
- Επαναπροσλήφθηκαν οι αντισυνταγματικά απολυμένοι: Καθαρίστριες, διοικητικοί, εκπαιδευτικοί.
- Δρομολογήθηκαν διαδικασίες για 3.500 προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας.
- Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.
- Καταλογίσθηκαν οι ανείσπρακτες οφειλές τηλεοπτικών σταθμών.
Βέβαια, οι 100 δόσεις, η αναγγελία προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, η ιστορία της λίστας Λαγκάρντ, ο… “θεσμός” της κινητικότητας, τα προγράμματα για οκταμηνίτες, τα βάουτσερ ανεργίας και το κοινωνικό τιμολόγιο στις ΔΕΚΟ προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά με τη δικαιολογία της αναμόρφωσης των υπαρχόντων, η οικειοποίηση σε περίοδο προεκλογικών υποσχέσεων, είναι λογική.
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά
Ο κ. Τσίπρας σπατάλησε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να πείσει για το ότι η κυβέρνησή του έδωσε μάχη στην Ευρώπη. Για άλλη μία φορά υποστήριξε πως “η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την επτάμηνη διαπραγμάτευση” κι ότι “συγκλονίστηκε από το σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού”.
Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι εταίροι έγιναν… ξανά εκβιαστές της 12ης Ιουλίου και το 3ο Μνημόνιο μια “συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένος όρους μπορεί να δημιουργήσει νέα ευκαιρία για την ελληνική οικονομία”, η οποία “διασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και σβήνει μια για πάντα το Grexit”.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ευρωπαϊκούς πόρους που “μπορεί να φθάσουν και τα 83 τρις ευρώ σε μία τριετία”, χαρακτήρισε “θεσμική αναπλαισίωση” την “επιλογή να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει”, αφού, όπως είπε, βγήκαν από τη μέση ιδιώτες δανειστές και “πλέον η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και όχι από το Βρετανικό. Ακυρώθηκε το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων”, πρόσθεσε.
Μάλιστα, προϊδέασε για νέες μάχες με τους δανειστές!
- Μάχη για την “αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους, που κάποιοι μας έλεγαν ότι είναι βιώσιμο”.
- Μάχη για την επίλυση του προβλήματος κόκκινων δανείων. “Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Θα επιταχυνθεί ο νόμος Κατσέλη, θα γίνουν αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών και ενεργοποίηση του θεσμού του δανειολήπτη”.
Στις μάχες που δόθηκαν πρόσθεσε αυτήν για το “νέο ΤΑΙΠΕΔ” καθώς για τον κ. Τσίπρα “η μεγάλη διαφορά του νέου Ταμείου από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να αξιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει…”, αλλά και τη συμφωνία για καταπολέμηση των διαφορετικών μορφών αδήλωτης εργασίας.
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία
Κι από εδώ άρχισε η επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία –κατά Τσίπρα- είναι υπεύθυνη για:
- Την απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.
- Την αποκρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ και δικτύων.
- Το κλείσιμο της ΕΡΤ.
- Τη σπατάλη και την αδιαφάνεια “στα οποία η ΝΔ κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία”.
- Το σταμάτημα της προσπάθειας ελέγχου της λίστας των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Και, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αν ξαναβγεί πρώτη η Νέα Δημοκρατία, θα συμβούν τα εξής:
- Θα κλείσουν και πάλι την ΕΡΤ.
- Θα αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών.
- Θα ακυρώσουν το νόμο για τις 100 δόσεις
- Θα προσανατολίσουν το κυνηγητό στους μικροοφειλέτες.
Το νέο δίλημμα
Για τον κ. Τσίπρα “η ΝΔ δεν έχει κανένα εχέγγυο για χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Εκτός κι αν κάποιος ισχυρίζεται ότι η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ κάποιων κουμπάρων είναι οι επιλογές για την Ανάπτυξη. Κανένα όραμα, καμιά στρατηγική, κανένα συνεκτικό όραμα. Αν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν τα δίκτυα διαφθοράς και αναξιοπιστίας, που νέμονταν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις επί χρόνια”.
Η επίθεση συνεχίστηκε με ατάκες όπως “από πρόγραμμα της ΝΔ προκύπτει πως μοναδικός της στόχος είναι να συνεχίσει, χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις, στην κοινωνική κατεδάφιση της προηγούμενης πενταετίας” και “από τις εξαγγελίες της ΝΔ και του προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο παρά το να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη (όπως το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης) περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά”.
Κι ο κ. Τσίπρας έθεσε το νέο δίλημμα της κάλπης: “Να αναρωτηθούν όλοι ποιός έχει τα εχέγγυα να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Μπορούν αυτό το ρόλο να επιτελέσουν οι αρχιτέκτονες της εθνικής καταστροφής”;
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέλυσε “δέκα παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν παραγωγικές δυνάμεις ελληνικής κοινωνίας”, οι οποίες, στην καταμέτρηση, έγιναν πολλές περισσότερες. Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις “θα είναι ενταγμένες σε τρεις πυλώνες” (σ.σ. οι οποίοι… παρέμειναν τρεις, όταν τους ανέλυσε):
Πυλώνας 1. Αποκατάσταση ρευστότητας και εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου επενδύσεων
Αυτά θα επιτευχθούν με:
α. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος που προβλέπεται από συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί ως 1/1/2016
β. Νέο ΕΣΠΑ.
γ. Δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας
δ. Αξιοποίηση Πακέτου Γιούνκερ ύψους 35 δισ.
ε. Χρηματοδότηση μέσα από συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ενεργοποίηση Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων.
στ. Αναβάθμιση θεσμικής υποδομής για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
ζ. Ενίσχυση στις νέες επιχειρήσεις, με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
η. Έλεγχος παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόνταν και ελληνοποιήσεων, υπερτιμολογήσεων και θέσπιση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής παραγωγών.
θ. Στήριξη συνεργατικών αγροτικών και κτηνοτροφικών σχημάτων και θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών πέρα κι έξω από μεσάζοντες.
ι. Αναπροσαρμογή φορέων αγροτικής παραγωγής.
ια. Ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας.
ιβ. Θεσμικό πλαίσιο για μεταβίβαση πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς πρώην εργαζομένων, όπου θα υπάρχει σοβαρό σχέδιο βιωσιμότητας.
ιγ. Ταμείο κοινωνικής οικονομίας που θα αντλεί πόρους από χορηγίες και ευρωπαϊκά ταμεία και θα κάνει μικροδανεισμό με διάφορους τρόπους.
Πυλώνας 2. Το κοινωνικό κράτος
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε βάθος τετραετίας και οκταετίας, θέλει να πετύχει:
α. Έκδοση ειδικής κάρτας ανασφαλίστων και ειδικής κάρτας δωρεάν μετακίνησης ανέργων.
β. Κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
γ. Σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
δ. Ενίσχυση 57 δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (ΜΚΟ, δομές αλληλεγγύης, δήμους) “με διαφάνεια κι έλεγχο”.
ε. Εθνικό Νόμο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
στ. Ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών μείωσης ανεργίας. Στόχος πρόσληψης 300.000 ανέργων σε τρία χρόνια.
ζ. Κίνητρα στις ΜΜΕ για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
η. Υποστήριξη νέων ανέργων μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς ελληνικής οικονομίας.
θ. Διασφάλιση της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως στο φάρμακο και τις υπηρεσίες Υγείας.
ι. Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας Υγείας για όλους τους πολίτες.
ια. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Υγεία “για γρήγορη ολοκλήρωση του Χάρτη Υγείας, για μείωση διαφθοράς στη συνταγογράφηση. Πρέπει να σκοτώσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας”.
ιβ. Δημιουργία θεσμού του οικογενειακού γιατρού και ιατρείου της γειτονιάς.
ιγ. Κάλυψη των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας. “Στόχος ούτε ένα ορεινό χωριό ούτε ένα νησί χωρίς γιατρό”.
ιδ. Ριζικές αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα στα βιβλία, στα προγράμματα στήριξης και ριζική αναμόρφωση ειδικής εκπαίδευσης.
ιε. Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
ιστ. Ενιαίο πλαίσιο για τεχνολογική εκπαίδευση.
ιζ. Νέος νόμος πλαίσιο για ανώτατη εκπαίδευση με γνώμονα Δημοκρατία και εξωστρέφεια.
ιη. Η χώρα να γίνει διεθνές κέντρο για ανθρωπιστικές σπουδές
Πυλώνας 3. Εκδημοκρατισμός του κράτους
Αυτό θα γίνει με:
α. Ανασυγκρότηση Δημόσιας Διοίκησης
β. Καθιέρωση μητρώου δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, από όπου θα επιλέγονται με ανοικτές διαδικασίες όλα τα στελέχη οργανισμών και ΝΠΔΔ, “για να ξεφύγουμε από το κομματικό κράτος”.
γ. Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.
δ. Νέο πρόγραμμα κινητικότητας “που θα στηρίζεται στην πλήρη διαφάνεια και επιθυμία του υπαλλήλου”.
ε. Καθιέρωση της αποτίμησης και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου.
στ. Δημιουργία του ηλεκτρονικού ΚΕΠ Ερμής, “που δίνει αυτοστιγμής περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δυο – τρεις μέρες 150 πιστοποιητικά”.
ζ. Αναβάθμιση κέντρου διοίκησης. “Προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός εισαγωγής στο κέντρο”.
η. Ίδρυση μίας και μόνης ιδιαίτερης αρχής για ηλεκτρονική διακυβέρνηση. “Ελέγχουμε με αυτόν τον τρόπο, ενιαία και ηλεκτρονικά, όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Ενισχύουμε και απλοποιούμε το πρόγραμμα “Διαύγεια” “.
θ. Αυστηροποίηση ποινών και απλοποίηση διαδικασίας. “Πλήρης δήμευση περιουσιών που δε δηλώθηκαν ή που δε δικαιολογούνται”.
ι. Διεθνείς συνεργασίες για πληροφορίες περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
ια. Διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων πόρων.
ιβ. Πλήρης αναμόρφωση συστήματος των συμβάσεων, με διαφανείς όρους για τα δημόσια έργα. “Πλέον θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον κι όχι το συμφέρον των εργολάβων”.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, ακόμη “Συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει πλατύ διάλογο με το σύνολο των πολιτών στην επόμενη τετραετία”.
Νέα επίθεση και… ολίγη από Ίσκρα
Ο κ. Τσίπρας είπε και… κάτι για τους πρώην συντρόφους του. Ζήτησε “να μην αφήσουμε τη χώρα απροστάτευτη” και υποστήριξε: “Φθάσαμε στα άκρα διεκδικώντας κι είμαστε περήφανοι γι αυτό. Που δώσαμε τη μάχη. Που δεν αφήσαμε τα κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μία ολοκληρωτική καταστροφή”.
Κι αμέσως επέστρεψε στους “άλλους”. Μίλησε για “ελληνικές κυβερνήσεις που έκαναν ένα άνισο κράτος, που πρέπει να το αλλάξουμε” δικαιολογώντας τους δανειστές για όσα ζητούν. Και κατέληξε:
“Στις 20 Σεπτέμβρη αυτό που κρίνεται είναι αν θα επιστρέψουμε στα μαύρα χρόνια της διαφθοράς, ή αν θα συνεχίσουμε το μεγάλο και όμορφο αγώνα που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Ο ελληνικός λαός δε θα αφήσει να είναι παρένθεση ο αγώνας του ελληνικού λαού για δίκαιο και ένα καλύτερο αύριο. Θα επιλέξει να κοιτάξει το μέλλον στα μάτια με ελπίδα και προσδοκία. Να μη σβήσει η σπίθα, η φλόγα, του Ελληνικού Λαού. Πάμε μαζί. Σας καλούμε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα που έντιμα αρχίσαμε και συνεχίζουμε. Με προοπτική οκταετίας κι ακόμη ακόμη παραπάνω. Κερδίζουμε το αύριο, ξελασπώνουμε τη χώρα”!
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.