«Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για δοκιμές, ούτε για λάθη. Ο μόνος που δικαιούται δεύτερη ευκαιρία είναι η ίδια η πατρίδα μας. Κανείς άλλος», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, ανέφερε ότι «η λύση είναι η ευρύτερη συνεργασία όλων των δυνάμεων που πίστευαν εξαρχής ή αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για το μέλλον του τόπου».

«Αν οι εκλογές αυτές διεξαγόντουσαν χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ακόμη και αν η διαφορά του από το δεύτερο είναι μόλις μία ψήφος, η λύση θα είχε ήδη προδιαγραφεί προς όφελος της εθνικής συναίνεσης καθώς τίποτα δεν θα τροφοδοτούσε την αυταρέσκεια του πρώτου κόμματος. Τώρα τη λύση αυτή μπορεί να την επιβάλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, περιορίζοντας την αθροιστική δύναμη των δυο πρώτων κομμάτων και ενισχύοντας το μεσαίο χώρο. Κυρίως τη δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Κινήσεις Πολιτών, που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής για την εφαρμογή της μονής εφικτής εθνικής στρατηγικής. Καμία περιορισμένου φάσματος συνεργασία δεν επαρκεί και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές θα γίνει και δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, εξακολουθεί να φιλοξενεί στις τάξεις του «αμφίθυμες αντιμνημονιακές δυνάμεις» και σημείωσε: «Μόνη ειλικρινής, εφικτή και πολιτικά ισορροπημένη λύση είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να αναδείξουν τρίτη δύναμη και εγγυητή των εξελίξεων τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κατακτήσει το 8% που πήρε η Ελιά στις ευρωεκλογές και σημείωσε: «Βρισκόμαστε λίγες ώρες από την κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τη μοίρα του, γνωρίζοντας τώρα τα πάντα. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Όλοι είναι προειδοποιημένοι και οι επιλογές καθορίζουν τη μοίρα του έθνους».

Συνεχίζοντας επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους κατηγόρησε ότι «ευτέλισαν» τη λαϊκή κυριαρχία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι προσχώρησαν στη γραμμή της υπευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν τη γενναιότητα να το παραδεχθούν. Επιπλέον αναφέρθηκε στην άρνηση του κ. Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες και σχολίασε τα περί «βαριδίων» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοδυναμίας. Θεωρούν παρά φύσιν τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, με τη Ν.Δ. ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θεωρούν κατά φύσιν συνεργασία με την πιο σκληρή εθνικολαϊκιστική και συνωμοσιολογική δεξιά, με τους ΑΝΕΛ. Και όταν αρχίζουν τα δειλά και πονηρά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς "βαρίδια". Δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ, χωρίς πολιτική ταυτότητα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και επισήμανε: «Τώρα θα δούμε τον κ. Θεοδωράκη να μας προτείνει τον κατάλογο των σημαντικών προσωπικοτήτων, ευπρόσδεκτες και αξιοσέβαστες, αλλά εμείς έχουμε κατάλογο σημαντικών προσωπικοτήτων της επιστήμης και της κοινωνίας που μπήκαν μπροστά, που έδωσαν μάχη».

Η μόνη επιλογή που έχει η χώρα σήμερα είναι ο δρόμος της εθνικής αλήθειας, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Απεδείχθη ότι υπήρχε και υπάρχει μία και μόνη στρατηγική εφικτή και ασφαλής. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Όπως επεσήμανε, «το ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν, ούτε έγινε, ούτε θα γίνει ουρά και δεκανίκι κανενός. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε στην πολιτική μας, καταϊδρωμένη, δεύτερη, αφού βοήθησε να συγκροτηθεί το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο την κρίσιμη περίοδο 2010-2011. Και τώρα το ΠΑΣΟΚ εξ ορισμού έχει το βαρύ επιχείρημα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, που πρέπει να είναι κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πραγματικότητα συνεχίζει αυτή την εθνική στρατηγική».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο Πύρρος Δήμας, ο Γιώργος Λιάνης, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Λιβιεράτος, Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι δήμαρχοι Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, o πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παν. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδης κ.α.

Πηγή: ΑΜΠΕ