Της ΣΥΝΘΙΑΣ – ΡΟΔΑΝΘΗΣ ΣΑΠΙΚΑ*
Κάθομαι να γράψω ένα κομμάτι για τις εκλογές. Η τηλεόραση ανοιχτή. Ειδήσεις φυσικά. «Μεγαλύτερη μείωση στο τέλος Σεπτεμβρίου των συντάξεων. Σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ. Σταδιακή κατάργησή του ως το 2019».
 
Με ρωτούν πώς και αποφάσισα να κατέβω σε αυτές τις εκλογές. Γιατί απάντησα ναι τώρα και όχι σε προηγούμενες αντίστοιχες προτάσεις. Τους απαντώ πως τώρα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να βοηθήσει, όπως και από όπου μπορεί.
Ο Μεϊμαράκης το απάντησε με ειλικρίνεια στη συνέντευξη τύπου στη Δ.Ε.Θ. «Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις συντάξεις». Οι ειδήσεις συνεχίζονται ανελέητες: Γιατί λοιπόν συντάσσομαι με τη ΝΔ; Οι υπογραφές έχουν μπει. Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί το ίδιο μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Η μητέρα μου με ρωτάει: Δηλαδή εγώ που έχω σπίτι δεν θα παίρνω σύνταξη; Και τι θα τρώω, το σπίτι; Και αν δεν αντέξω πώς θα το πουλήσω και σε ποιον;
Ξαναρωτάω λοιπόν: Γιατί μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα είναι ικανότερη και πιο αποτελεσματική από μία αντίστοιχη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τον Μεϊμαράκη στην συνέντευξη τύπου στη Δ.Ε.Θ. (Ήταν και η πρώτη που παρακολούθησα όχι ως δημοσιογράφος, αλλά ως υποψήφια βουλευτής. Έβλεπα τους συναδέλφους της ΕΡΤ3 στην κάμερα και στην διεύθυνση φωτογραφίας και ζήλευα).
Είδα έναν άντρα με ενθουσιασμό. Ήταν συναινετικός, σταθερός, προσιτός και φιλικός ταυτόχρονα. Είχε πρωθυπουργικό προφίλ, χωρίς να ισχυρίζεται ότι τα ξέρει όλα. Δεν υποσχέθηκε τίποτα που να μην μπορεί να κάνει. Και για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε ότι η απόφασή μου ήταν η σωστή.
Παρ΄όλο που πολλοί φίλοι μου δεν ψηφίζουν ΝΔ. Παρ΄όλο που νέοι άνθρωποι που γνωρίζω μου λένε ότι δεν μοιάζω με ΝΔ. Τους απαντάω ότι δεν ξέρουν πόσο πολυσυλλεκτικό είναι αυτό το κόμμα. Τους εξηγώ πως η αισθητική, ο πολιτισμός και οι καλές ιδέες δεν είναι προνόμιο της αριστεράς. Και τους εκμυστηρεύομαι πως πολλά από τα στελέχη που γνώρισα κι εγώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής μου δε μοιάζουν με ΝΔ, έτσι όπως θέλουν να τη φαντάζονται. Γνώρισα νέα παιδιά με λαμπερά μάτια έτοιμα να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Διότι η ΝΔ αλλάζει. Είναι το πρώτο κόμμα που σταθερά μίλησε για συναίνεση, για συνεργασία για εθνικές ομάδες διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης. Και το μόνο κόμμα που μπορεί να κινήσει άμεσα το μεταρρυθμιστικό μέρος του μνημονίου, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα ισοδύναμα για να ελαφρύνει το δημοσιονομικό μέρος του με τα αυστηρά μέτρα.
Η απόφασή μου είναι σωστή. Θα πολεμήσω για την προώθηση του πολιτισμού. Για την αξιοκρατία. Για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Για ένα κοινωνικό κράτος. Για κίνητρα για επενδύσεις. Για ανθρώπινη και υπεύθυνη αντιμετώπιση στο προσφυγικό. Για δουλειές, όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους σαραντάρηδες της γενιάς μου. Για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Για μία μεγάλη εθνική αγκαλιά.


*Η Σύνθια Σάπικα είναι δημοσιογράφος, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Θεσσαλονίκης.