Τις προτάσεις του, για να γλιτώσει το ελληνικό εμπόριο από την “πρωτόγνωρη ύφεση που βιώνει, εδώ και χρόνια, με διαρκώς αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων”, καταθέτει, σε υπόμνημα ενόψει ΔΕΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος.

 

Στο υπόμνημα που θα παραδοθεί στα χέρια της υπηρεσιακής πρωθυπουργού και των υπουργών, τονίζεται πως “η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σήμερα, φαντάζει, το λιγότερο, ως «ουτοπία»” κι ότι “τα capital control, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας και κατ’επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τα δυσβάστακτα φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας, έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα και κατ’επέκταση στο ελληνικό εμπόριο, έναν κλάδο που ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”.

Γίνεται λόγος για “αγωνία, αδιέξοδο και οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας”, υπογραμμίζεται ότι “η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού μεταξύ του συνόλου των 34 οικονομιών-μελών του ΟΟΣΑ”, ότι στην κρίση “τα ελληνικά νοικοκυριά έχαναν και χάνουν ετησίως κατά μέσο όρο το 8% του εισοδήματος, ενώ το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα στο 27%” και τονίζεται η ανάγκη νέων επενδύσεων.

Να αρθούν τα capital controls

“Έστω και την ύστατη στιγμή, για να επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, για να επιβιώσει η Αγορά, για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, η Πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα. Να αποσύρει άμεσα τα την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, η οποία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε καταστροφικά. Οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αρθεί, παρά το ότι έχει υπάρξει μια χαλαρότητα σε σχέση με τις αρχικές ρυθμίσεις”, τονίζει ο ΕΣΘ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά:

  • Σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες.
  • Άμεση επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, άρση των capital controls και πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων,με ενεργοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
  • Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων
  • Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Προσωρινή προστασία των εμπορικών μισθώσεων.
  • Προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από το παρεμπόριο.
  • Διακανονισμό στα παλιά χρέη προς Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
  • Ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα
  • Δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Αγοράς και του ελληνικού εμπορίου, όπως η υλοποίηση του θεσμού του OPEN STREET MALL (ανοιχτό εμπορικό κέντρο).

Να λειτουργήσει το μετρό!

Ειδικά για την αγορά της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζεται ότι “έχει υποστεί, ανεπανόρθωτα, τις τραγικές συνέπειες των, επί τόσα χρόνια, εργασιών κατασκευής του μετρό και εν τέλει της τελμάτωσης του έργου και του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί ποτέ”.

Ζητούν ένα και μόνον πράγμα για το θέμα αυτό: Να λειτουργήσει το μετρό!