Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις... πιάστηνε! Την παροιμία κάνει πράξη ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.  


Είναι ο άνθρωπος που ετοίμασε ένα χιουμοριστικό «ταξίδι» στα 80 χρόνια της ΔΕΘ: Το κόμικ των ΔΕΘίστας, μια διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλεκτική έκδοση που ετοίμασε με την αφορμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης. 

Οι ιστορίες της Έκθεσης στο πέρασμα των χρόνων, με πρωταγωνιστές φιγούρες των κόμικς, ξαναζωντανεύουν στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο χαρτί την εύθυμη πλευρά περιόδων δύσκολων, γεγονότων σημαντικών, συμβάντων που έκαναν τη ΔΕΘ αυτό που είναι σήμερα.  Το σενάριο και τα κείμενα του κόμικ των ΔΕΘίστας έγραψε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η IdeART Karamanlidis. Πρόκειται για μια δημιουργία βγαλμένη από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της, των ΔΕΘίστας, που μεγαλώνουν μαζί της και δημιουργούν τις αναμνήσεις τους μέσα από αυτή. Ένα βιβλίο που ξεφυλλίζει κανείς ευχάριστα, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της Έκθεσης μέσα στον χρόνο.  

«Η ιστορία της έκθεσης γίνεται πιο προσιτή σε όλους μας και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά» υπογράμμισε σήμερα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του κόμικ των ΔΕΘίστας ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.Ο κ. Τζήκας πρόσθεσε πως η έκδοση αυτή «σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της έκθεσης».

Από την πλευρά του ο κ. Ποζρικίδης τόνισε πως το σενάριο του κόμικ βασίζεται στη φανταστική αδελφότητα των ΔΕΘίστας, η οποία λειτουργεί διαχρονικά για το καλό της έκθεσης και της πόλης.
«Εάν η προσπάθεια αυτή αρέσει, μπορούν να υπάρξουν συνέχειες και για άλλες περιπέτειες, όπως οι ΔΕΘίστας και οι Μαγεμένες», σημείωσε ο ίδιος.

Τον αναπόσπαστο δεσμό της Θεσσαλονίκης με την έκθεση επισήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως η ΔΕΘ είναι η καρδιά της πόλης και αναδεικνύοντας τη σημασία των κόμικ, ως μιας παράλληλης έκφρασης της ζωής.

Το κόμικ των ΔΕΘίστας καλύπτει τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της ΔΕΘ και σε μεγάλο βαθμό άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυσή της μέχρι τα πρώτα της χρόνια και από τις καινοτομίες, τις εφευρέσεις, το πρώτο πλυντήριο που έπλενε χωρίς νερό και το πρώτο αμφίβιο όχημα, μέχρι την επίσκεψη Αμερικανών και Σοβιετικών κοσμοναυτών και τις «Μαγεμένες».  

Αποτελεί δε μια ακόμα αφορμή γιορτής για τα 90 χρόνια ιστορίας και τα 80 χρόνια διοργανώσεων της Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, με το βλέμμα όμως στο άπειρο. Άλλωστε «οι ΔΕΘίστας θα καταφέρνουν ό,τι έχουν στο νου τους, ακόμα και τα άστρα θα πιάσουν». 

Να σημειωθεί πως το κόμικ θα διατίθεται στις πύλες εισόδου της 80ης ΔΕΘ (με τιμή 2 Ευρώ), ενώ μετά το τέλος της έκθεσης θα μοιράζεται σε ομαδικές επισκέψεις σχολείων σε θεματικά πάρκα ή σε εκθεσιακά γεγονότα της ΔΕΘ-Helexpo.