Με την επόμενη μέρα των εκλογών ασχολούνται, σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, στα πρωτοσέλιδά τους, οι εφημερίδες. Αναλυτικά:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες, διαπραγμάτευση για μείωση του χρέους και μάχη κατά της διαπλοκής είναι οι τρεις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν ορκιστεί, απευθυνόμενος στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του στην Κουμουνδούρου. «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα απ την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Η Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «χωρίς χριστιανό βουλευτή μένει η πιο ευαίσθητη – από εθνικής πλευράς- περιοχή της χώρας, η Ροδόπη, εξαιτίας των άδικων ρυθμίσεων του εκλογικού νόμου».

ΕΘΝΟΣ: «Νέο σχήμα με τον ίδιο κορμό»

Η εφημερίδα σημειώνει: «το νέο κυβερνητικό παζλ, με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στις μεγάλες προκλήσεις της μετεκλογικής περιόδου, συνθέτει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ραβίνος, Ιμάμης και… Τσίπρας ισλαμοποιούν τη χώρα

Η εφημερίδα γράφει: “Το ακραίο Ισλάμ ήδη πάτησε πόδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη και προετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση... Απ' την άλλη, η Ρωσία κατέβηκε πια στην ανατολική Μεσόγειο και τούδε και στο εξής θα προσπαθήσει να παγιώσει τις θέσεις της, δηλ. να αναλάβει απευθείας η ίδια τον έλεγχο της νευραλγικής ανατολικής Μεσογείου, συνεπώς και των πλέον στρατηγικών σημείων του πλανήτη (Στενά, Μέση Ανατολή, διώρυγα του Σουέζ κτλ.). Θα το δεχτούν αυτό οι Η ΠΑ και η Ευρώπη; Δύσκολα. Άρα... οδεύουμε προς αναπόφευκτη θερμοπυρηνική σύγκρουση”!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καταιγίδα μέτρων αμέσως μετά την ορκωμοσία»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «στο τραπέζι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οριστικοποίηση του ασφαλιστικού, τα κόκκινα δάνεια και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρώτο τεστ η συμφωνία για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που πρέπει να αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία και τους φόρους των αγροτών».

ΕΣΤΙΑ: «Τι θα συμβεί εντός 40 ημερών»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «μπορεί η ψήφος της πλειοψηφίας των Ελλήνων να διευκόλυνε την συγκρότηση κυβερνήσεως, ως δεύτερη ευκαιρία, Σύριζα-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά το γεγονός αυτό σε τίποτα δεν βοηθάει ως προς το ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων που μέσω του νέου προγράμματος τριετίας έχει αναλάβει η χώρα».

Η ΑΥΓΗ: «Σταθερότητα, χρέος, διαπλοκή»

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «με τη δέσμευση να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να βγουν ο τόπος και ο λαός από την κρίση και να ξαναγίνει η Ελλάδα «ισχυρή χώρα, ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέλαβε εκ νέου χθες την πρωθυπουργία ο Αλ. Τσίπρας»

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Η ήττα φέρνει γκρίνια»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «στη Ν.Δ. άρχισαν τα όργανα, με Βορίδη και Άδωνι να αμφισβητούν την προεκλογική τακτική Μεϊμαράκη. Στο Ποτάμι, όλα τίθενται στο τραπέζι από το πρόσωπο και τον ρόλο του επικεφαλής έως τη στρατηγική του κόμματος».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ασφυκτικές προθεσμίες και ανοικτά μέτωπα»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «δύσκολη προδιαγράφεται η αμέσως επόμενη περίοδος για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ορκίστηκε χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η νέα κυβέρνηση κατευθείαν στα βαθειά

“Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τη νέα κυβέρνηση, η οποία μέσα σε έναν μήνα πρέπει να περάσει σχεδόν το 60% των προαπαιτούμενων και να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις οποίες έχει συμφωνήσει η χώρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πρώτη αξιολόγηση”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «Χαιρετίζουμε τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, όλους όσοι έδωσαν τη μάχη, συστρατεύθηκαν μαζί του. Το Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 5,6% και διατήρησε τους 15 βουλευτές του».

ΤΑ ΝΕΑ: «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «μια πρόταση συνεργασίας που δεν έγινε ποτέ, αλλά διέρρευσε ως πραγματική, έκανε άνω-κάτω τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: η Φώφη Γεννηματά διέψευσε με ανακοίνωση σε έντονο τόνο ότι ο Αλέξης Τσίπρας της πρότεινε συμμετοχή στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος που του έκανε».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η νίκη Τσίπρα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: “Την ώρα, λοιπόν, που ο σχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται να κινείται αστραπιαία, τα πολιτικά αποτελέσματα της κυριαρχίας του Τσίπρα στις εκλογές αναμορφώνουν εκ νέου το πολιτικό σκηνικό. Από την ΝΔ που χάνει για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες μέχρι το Ποτάμι που έθεσε στόχους απρόσιτους, όπως αποδείχτηκε, η κυριαρχία του Τσίπρα προκαλεί την εκ βάθρων ανατροπή του σκηνικού. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε πρόσωπα. Η ίδια η πολιτική θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει το βηματισμό του Τσίπρα”.

ESPRESSO: Εγώ και η Άννυ

Στο θέμα της δολοφονίας της ανήλικης Άννυ επανέρχεται η εφημερίδα και γράφει: “Στην παγίδα που ο ίδιος φέρεται ότι έστησε,ενδεχομένως για να καλύψει δικές τον τυχόν ποινικές ευθύνες, έπεσε με τη γραπτή κατάθεση του στην ανακρίτρια ο καταζητούμενος για την ανθρωποκτονία (από κοινού) της 4χρονης Αννυ, φίλος του πατέρα της, Νικολάι. Ο 30χρονος Βούλγαρος περιέγραψε όσα έζησε στο υπόγειο-σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα”. 

KONTRA NEWS: «Να η απάτη με τις ψεύτικές δημοσκοπήσεις»

Η εφημερίδα γράφει ότι «το άλλοθι που προβάλει το καρτέλ των δημοσκόπων ότι δήθεν «έπεσε έξω» στα αποτελέσματα των γκάλοπ λόγω της μεγάλης αποχής και των αναποφάσιστων τινάζουν στον αέρα οι ελληνικές και ξένες εταιρείες στοιχημάτων».

SPIRTO: Η Περιστέρα που έγινε κύκνος

Στη σύζυγο του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Η «ΕΙ Mundo» ενημερώνει τους αναγνώστες της για το γεγονός ότι η μελαχρινή Ελληνίδα έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με την πολιτική όταν ακόμη πήγαιναν σχολείο, ενώ κάνει αναφορά στο ότι οι δυο τους ηγήθηκαν του κινήματος των καταλήψεων τη δεκαετία του '90 και πως «έκαναν μαζί το άλμα προς την πολιτική, όταν η Περιστέρα έπεισε τον Αλέξη να ενταχθούν στην ΚΝΕ»”.

STAR PRESS: Βουτιά θανάτου για τρεις φοιτητές

Στο δυστύχημα που σημειώθηκε στο λιμάνι της Πάτρας αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Τρία νέα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, έχασαν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλα 3 άτομα έπεσε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- στο παλιό λιμάνι, στο ύψος του μόλου Αγίου Νικολάου”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μήνυμα Αλ. Τσίπρα με πρόσωπα- «κλειδιά»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «Το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού θα δώσει το νέο οικονομικό επιτελείο. Προς σύσταση χαρτοφυλακίου για το μνημόνιο με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη. Πιθανή η παραμονή του Ευκλ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Προς κυβέρνηση ταχείας δράσης»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «η άμεση προσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου φαίνεται πως αποτελεί βασικό μέλημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά».