Τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, με ταχύτατους ρυθμούς, προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψαν, σε συνέντευξη τύπου για το Αναπτυξιακό Συνέδριο που οργανώνει ο δήμος, ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

 

Όπως είπε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, “προχωράμε στην απόκτηση οικοπέδου στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, έκτασης πέντε στρεμμάτων” όπου και θα χτισθεί το αποτεφρωτήριο.

Τόσο ο κ. Μπουτάρης, όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παν. Αβραμόπουλος, ξεκαθάρισαν πως “είναι καλλικρατική υποχρέωση των δήμων η δημιουργία αποτεφρωτηρίου” και πως οι περιβαλλοντικοί όροι που διέπουν τη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου, καλύπτουν την ανέγερση αποτεφρωτηρίου στην περιοχή.

Αφορμή για την ανακοίνωση δόθηκε από την παρατήρηση δημοσιογράφου, κατά την συνέντευξη τύπου, για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, ότι ο δήμος του “δε θα γίνει η χωματερή της πλατείας Αριστοτέλους”.

“Ο Μίμης Φωτόπουλος έχει έναν τρόπο να εκφράζεται που δείχνει επιθετικότητα. Τέτοιος είναι, δε θα τον αλλάξουμε εμείς”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος διευκρίνισε πως, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, “τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών”. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, είπε χαρακτηριστικά πως επέστρεψε “με… ψυχολογικά προβλήματα από τη Βουλγαρία”, θέλοντας να δείξει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι γείτονες αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα”.

Σε σχετική ερώτηση του salonicanews.com, έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου, το 1972, το Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου “χτίστηκε πάνω στον ΧΥΤΑ της περιοχής. Σκεφτείτε! Το 1972! Κι εμείς ακόμα πετάμε αετό”, υπογράμμισε!

Και κατέληξε λέγοντας: “Οποιοσδήποτε λαϊκισμός στα θέματα αυτά, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση”.