Στο γνωστό κλίμα των ημερών τα σημερινά (Κυριακή 2 Αυγούστου 2015) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κάνει θραύση το θέμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Μετακομίζουν» 4 επιχειρήσεις τη μέρα

“Τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις κάθε μέρα μετακομίζουν ή ανοίγουν θυγατρικές τον τελευταίο χρόνο από τη Μακεδονία και τη Θράκη σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Σκληρό παιχνίδι για φόρους και τράπεζες

Η εφημερίδα τονίζει: “Η εξυγίανση των τραπεζών μονοπώλησε την πρώτη πολιτική διαπραγμάτευση που έγινε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της Αθήνας και των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, καθώς με τα κεφάλαια-μαμούθ ύψους 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον κλάδο επιχειρείται να εξευρεθεί ριζική λύση στο πρόβλημα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κάρτα του πολίτη" και τα Παγκόσμια καταχθόνια σχέδια των σιωνιστών!

Η εφημερίδα επικαλείται λεγόμενα του γέροντα Παΐσιου του Κρητικού και υποστηρίζει πως “η συμφωνία με τους δανειστές περιέχει υποχρεωτικά και το τσιπ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Της Κυριακής: Η μεγάλη "σφαγή" των 50άρηδων

Σύμφωνα με την εφημερίδα “σχέδιο-σοκ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη επεξεργάζεται η ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους ξένους εμπειρογνώμονες εν όψει της τελικής συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο που θα πρέπει να κλείσει έως τις 20 Αυγούστου. Προβλέπει άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για όσους συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 55 ετών από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31/12/2015, με αύξηση των σημερινών ορίων ηλικίας από 1,5 έως 6,5 χρόνια”!

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αγωνίες και διλήμματα για την "επόμενη ημέρα"

Η εφημερίδα γράφει: “Απαντήσεις σε εκκρεμή οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δοθούν τους προσεχείς δύο μήνες, με αφετηρία την ψηφοφορία στη Βουλή επί της πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές και ορίζοντα το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που σχετίζονται με ακανθώδη ζητήματα της συμφωνίας, το μέλλον της ασταθούς κυβέρνησής του και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες. Ενώπιον διλημμάτων βρίσκεται και η Αριστερή Πλατφόρμα που καλείται να συνδυάσει τη διαφωνία της με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με τη "στήριξη" της κυβέρνησης της Αριστεράς”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 13 φαρμακερές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “δεν αποκλείονται νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του Αυγούστου, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εάν αυτό (επικύρωση - πλήρη συμμόρφωση της χώρας επί της κατ' αρχήν συμφωνίας της 12ns Ιουλίου) απαιτηθεί προκειμένου να προχωρήσει η σύναψή του”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ

H εφημερίδα επισημαίνει: “Στα γρανάζια του πολιτικού προβλήματος που δημιουργεί το εσωκομματικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί η χώρα, ενώ η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το νέο πακέτο βοήθειας – Μνημόνιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η πραγματική οικονομία ασφυκτιά λόγω των capital controls”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πέπλο μυστηρίου για Βαρουφάκη

“Το σίριαλ Βαρουφάκη των τελευταίων ημερών διανθίζεται από αρκετές ευτράπελες σκηνές, στην πραγματικότητα όμως κρύβει το πολιτικό και οικονομικό δράμα των έξι μηνών από τις εκλογές. Καθημερινώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, δηλώσεις και πληροφορίες, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο. Οι αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης από τον περασμένο Ιανουάριο συνεχίζουν να καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου...”, γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Kontranews: Στα μαχαίρια Ζωή – Λαφαζάνης

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “απέτυχε η συνωμοσία των 31 βουλευτών εναντίον του Αλέξη και αρχίζει νέο σίριαλ” (…) “για την αρχηγία του νέου κόμματος που ετοιμάζουν οι αποστάτες, επειδή θεωρούν βέβαιο  πλέον ότι θα χάσουν το συνέδριο”.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Για να γλιτώσει ο λαός από τα μνημόνια, ρήξη με το κεφάλαιο, την Ε.Ε. και την εξουσία της

“Η νέα ψευδαίσθηση, η νέα αυταπάτη που λανσάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι το «σχέδιο απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια» εφόσον βεβαίως πρώτα ψηφιστούν και αρχίσουν να εφαρμόζονται. Απεγκλωβισμός από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξει εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, του μονόδρομου της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια, τη λιτότητα, την αντιλαϊκή πολιτική για το λαό προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το Σεπτέμβριο καταρρέουμε

Η εφημερίδα κάνει λόγο για “κραυγή απόγνωσης των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης” οι οποίοι “δε θα αντέξουν παράταση των δυσμενών συνθηκών”. Και προσθέτει: “Έξαρση των λουκέτων και της ανεργίας προβλέπουν οι εκπρόσωποι των φορέων”.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τσεκούρι" στις συντάξεις

Η εφημερίδα κάνει λόγο για “τριπλή μείωση σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους” με βάση τα όσα ζητούν οι δανειστές και προκύπτουν και από τα προαπαιτούμενα (που δεν ψηφίστηκαν) και από τις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Νέος Τσίπρας "άλλο" κόμμα και εκλογές 20 Σεπτεμβρίου

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Μέχρι 19 Αυγούστου η συμφωνία περνάει από τη Βουλή και υπογράφεται με τους Θεσμούς ■ Σχέδιο για άμεση προκήρυΕη εκλογών σε ένα μήνα και πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ■ Η μετάλλαΕη του ΑλέΕη σε πρωθυπουργό κεντροαριστερού κόμματος μέσα από 15 φράσεις του ■ Το νέο κόμμα Λαφαζάνη με «γκεστ σταρ» τη Ζωή”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Στο έλεος των μαθητευόμενων μάγων

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “οι παλινδρομήσεις του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και στα σημεία που έχουν, ρητώς, συμφωνηθεί με τους εταίρους, διαιωνίζουν την αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και συνεχίζουν να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία”.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο Λαφαζάνης ήθελε το Greχit του Σόιμπλε!

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο κ. Λαφαζάνης ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit”. Παραθέτει “τι ειπώθηκε στις δραματικές συσκέψεις του Μαξίμου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής” και τονίζει: “Οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα καταδείξουν την οριστική αδυναμία συνύπαρξης των δύο τάσεων, της έστω κατ' ανάγκην ευρωπαϊστικής και αυτής των δραχμιστών, στο ίδιο κόμμα Εντός των προσεχών εβδομάδων και όταν τα μέτρα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή, το «μπλοκ της δραχμής»θα θελήσει να ισχυροποιήσει την παρουσία του και να μετατρέψει την ομάδα των 32 βουλευτών σε μια άτυπη (ή και επίσημη) ΚΟ”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Σοκ και δέος στο ασφαλιστικό

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “εκβιάζουν οι δανειστές να ψηφιστούν μέσα στον Αύγουστο μέτρα εξόντωσα για να δώσουν τη δόση ΣΟΚ ΚΑΙ στο Ασφαλιστικό • Δραματικές αλλαγές για 1.500.000 εργαζομένους και ασφαλισμένους · Ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης • Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου οι πρόωρες συντάξεις · Νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές”.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Απ' τους Σαμαράδες στους... σαχλαμάρες!

H εφημερίδα τα βάζει, ουσιαστικά, με την Φώφη Γεννηματά και την ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, χωρίς να την κατονομάζει και γράφει: “Λένε ό,τι τους κατέβει. Πέρα από την πραγματικότητα έχουν χάσει κάθε επαφή και με τη λογική! Ζητούν την παραδειγματική τιμωρία Βαρουφάκη γιατί - λέει - είχε plan B. Θεωρούν αδίκημα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση οργανώθηκε για το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός σχεδίου που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ προωθούσε ο Σόιμπλε! Κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που δεν είχαν ούτε plan Α, παρά μόνο έσπευδαν να λένε "γιαβόλ" στις τρελές και απίθανες απαιτήσεις των δανειστών. Θεωρώντας αδίκημα ακόμη και το να... σκεφτούν να τους αρνηθούν! Αν πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη να παρέμβει για αυτούς”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υγεία και προστασία για το καλοκαίρι σας

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο ήλιος είναι η πιο μεγάλη πηγή κινδύνου για εμάς στις διακοπές, χωρίς όμως να πρέπει να υποτιμήσουμε και τα υπόλοιπα. Από την κατανάλωση αλκοόλ και τα κουνούπια, μέχρι τη σωστή διατροφή και τις καλοκαιρινές δραστηριότητες σας, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τα πάντα, για να απολαμβάνετε τις διακοπές σας με ασφάλεια”.

Realnews: Εφιάλτης στον δρόμο για την σύνταξη

H εφημερίδα αναφέρεται στις νέες απαιτήσεις των δανειστών για τις πρόωρες συντάξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η τρόικα απαιτεί: "άμεση κατάργηση των ορίων ακόμη και από 1η Ιουλίου 2015 και αύξηση έως και 6,5 χρόνια από το πρώτο έτος". Στόχος των δανειστών, όπως επισημαίνει "κανείς να μην βγαίνει στη σύνταξη πριν συμπληρώσει τα 67 χρόνια". Με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας "εγκλωβίζονται" περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα".