Διαψεύδει οποιαδήποτε πρόθεση, να κατευθυνθεί το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος.

 

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Φιλιππάκος δήλωσε: «Όλα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να φτάσει στον Πειραιά. Ο,τι άλλο λέγεται και γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήταν δική μου πρόταση προς τη κυβέρνηση, η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο».

Ο κ.Φιλιππάκος υπογραμμίζει ακόμα ότι «το 99% των προσφύγων που επέβαιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι από τη Συρία και έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα».

Ο ελληνικός άθλος

«Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε 5 ημέρες και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη έχει ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια» προσθέτει.  Κι εξηγεί:

«Έστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ.Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Έχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».

Έλλειψη και σε κομπιούτερ

Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να αγοραστούν με έξοδα της Περιφέρειας οι επιπλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του αρμοδίους για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζημάρκος -στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ταυτοποίηση των παρατύπως εισερχομένων στα νησιά ευθύνης του- πρότεινε να αγορασθούν με δαπάνη της Περιφέρειας και να διασπαρούν στα νησιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να προχωρά με μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς αναμένονται συνεχείς μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.