Αποφασισμένος να πάει στην Επίδαυρο και να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο, δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος:


«Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τους αγαπητούς συναδέλφους μου, αλλά στην Επίδαυρο θα παραβρεθώ και θα παρακολουθήσω την παράσταση που με αυταπάρνηση έστησαν οι συνάδελφοι μας καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί. Η θεσμική παρουσία μου ελπίζω να τιμήσει στο ελάχιστο τη δουλειά τους», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής , Γιάννης Βούρος, αναφερόμενος στις προτροπές των ηθοποιών να μην παραβρεθεί στις παραστάσεις της Επιδαύρου.  

Τι είχε προηγηθεί; Προχθές το βράδυ, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, με  μακροσκελή ανακοίνωση, έκαναν γνωστό ότι τελικά αποφάσισαν να μην δυναμιτίσουν τη φετινή παραγωγή του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο («Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», στις 7 και 8 Αυγούστου), παρότι είναι, για άλλη μια φορά, εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι. Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι χαρακτηρίστηκαν «εκβιαστές» από τον υπουργό Πολιτισμού, «συνδυάζοντας τη διεκδίκησή μας με την παράσταση της Επιδαύρου». 

Επίσης, από την επιστολή γίνεται γνωστό ότι το υπουργείο έστειλε 30.000 ευρώ για τις ανάγκες της περιοδείας, που όμως «δεν έφτασαν ποτέ στο θέατρο, λόγω οφειλών του θεάτρου σε κρατικούς οργανισμούς». (Πιθανότατα παρακρατήθηκαν για χρέη προς την εφορία.) .

Όσον αφορά τον καλλιτεχνικό διευθυντή,  στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι καλούν τον Γιάννη Βούρο, να «εκμεταλλευτεί» τη συγκυρία της Επιδαύρου και «να δημοσιοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του Θεάτρου» και «να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος όπως ο ίδιος λέει και μετά διευθυντής», διαβάζοντας, μάλιστα, πριν από την παράσταση μια μικρή ανακοίνωση στο κοινό.

Χθες το απόγευμα, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι «ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που υπέβαλε η διεύθυνση του ΚΘΒΕ για την καταβολή αποζημιώσεων εκτός έδρας στους ηθοποιούς της παράστασης "Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων" του Ευριπίδη». Και ανακοινώνει ότι εντός του Αυγούστου θα εκταμιευτεί ένα μεγάλο μέρος της τακτικής επιχορήγησης του ΚΘΒΕ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι οφειλές του θεάτρου προς τους εργαζομένους.