Κυρίως με τις εκλογές ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015.

 

Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Κρυφά χαρτιά πριν την κάλπη»

“Στα επιτελεία των δύο κομμάτων διαμορφώνουν την τελική στρατηγική εν όψει της εκλογικής μάχης. Στην Κουμουνδούρου προσδοκούν οφέλη από τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί με την Ευρώπη, τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τις συνταγματικές αλλαγές που δρομολογούνται. Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσουν τη... σημαία της γαλάζιας παράταξης”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ιδού το "μασονικό σύνταγμα" που υπακούουν οι πολιτικοί μας»

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “αρκετοί εκ των σημερινών μασόνων πολιτικών είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς πολιτικοί που σημαίνει ότι και οι γονείς τους ήταν μασόνοι, αυτοί λοιπόν, ως νεαρότεροι εκ των γονέων τους, μασόνων, βαφτίστηκαν μασόνοι δια της τελετής υιοθεσίας Λυκιδέως που γίνεται στην στοά και είναι η μασονική βάφτιση. Κατόπιν όταν μεγάλωσαν μασονικά, παρακολουθώντας τις μασονικές λειτουργίες, που είναι παραποίηση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Λειτουργίας, πρώτα νυμφεύθηκαν εντός της στοάς δια της τελετής συζυγικής αναγνωρίσεως και μετά στην εκκλησία για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και τέλος όταν θα φύγουν από τον μάταιο τούτο κόσμο, μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας εκ της Εκκλησίας μας, ο δικός τους σεβάσμιος θα διαβάσει το μνημόσυνό τους με επικλήσεις προς τον Μ.Α.Τ.Σ, τον θεό στον οποίο πραγματικά πιστεύουν για να δεχτεί τον θανόντα κοντά του”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «90 ημέρες "φωτιά" μετά τις κάλπες»

Όπως εξηγεί η εφημερίδα “η Βελκουλέσκου και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών θα ελέγξουν την πορεία της οικονομίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο”.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: «Θα τα καταφέρουμε!»

Στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέκεται η εφημερίδα και σταχυολογεί: “Όλοι μαζί να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα στα πόδια της - Δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα - Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους κι όταν δεν υπάρχουν”, ενώ υπογραμμίζει: “Καθαρή λαϊκή εντολή ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Οι κρυφές περικοπές και στις κύριες συντάξεις»

Όπως γράφει η εφημερίδα “νέα σελίδα με υπερβολικές αυξήσει στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, και κρυφές, έως και ύπουλες, περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει το ασφαλιστικό που καθιέρωσε το 3ο Μνημόνιο. Από τώρα και μέχρι το 2022 τα όρια αυξάνουν κάθε χρόνο από μερικούς μήνες έως και 5 έτη, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον ασφάλιστρα και εργασία”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κάλπες σε θολό τοπίο»

“Σε κάλπες-εξπρές μέσα σε θολό τοπίο οδηγεί τη χώρα η επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, δρομολογώντας εκλογές προκειμένου να άρει το εσωτερικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η οικονομία έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από τις αστοχίες της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες, αλλά και από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος”, γράφει η εφημερίδα. 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Κάλπες με την ευλογία της Μέρκελ»

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Το σχέδιο για να απαλλαγεί ο Τσίπρας από τα βαρίδια και να προκύψει αμιγώς πρόθυμη κυβέρνηση. ■ Οι αναλύσεις που έδωσαν το πράσινο φως και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα την ύστατη ώρα. ■ Πού ποντάρουν ο Μεϊμαράκης, ο Λαφαζάνης, η Ζωή και ο... Λεβέντης. ■ Και σενάριο νεκρανάστασης του Κουβέλη”.

Κυριακάτικη Κontra news: «Αυτοδυναμία Τσίπρα με 38%»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι εκλογές αυτές θα είναι παράγοντας σταθεροποίησης, και εξόδου από το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα στο κοινοβούλιο. Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή με κτυπήματα δυστυχώς και κάτω από τη μέση, κάτι που φαίνεται από τις πρώτες ώρες. Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά θα χρειαστεί 38% για να πάρει μια καθαρή αυτοδυναμία. Ένα ποσοστό που αυτή την ώρα οι μετρήσεις, αλλά και οι πολιτικές εκτιμήσεις του το δίνουν, πόσο μάλλον που η διαφορά με την ΝΔ, είναι μεγάλη αγγίζοντας τις 20 ποσοστιαίες μονάδες”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ο λαός με την ψήφο του να μη συναινέσει στο σφαγιασμό του»

H εφημερίδα υπογραμμίζει: “Όπλο του ΚΚΕ είναι η αλήθεια, που σταθερά είπε στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια. Πάλεψε ενάντια στην κοροϊδία, στις αυταπάτες που καλλιέργησε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κοροϊδία συνεχίζεται. Και από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, που λέει κυνικά ότι θα «υπερβεί» τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που τα εφαρμόζει και τα επεκτείνει... Αλλά και από το νέο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, που θέλει να παίξει το ρόλο ενός νέου αναχώματος στο ριζοσπαστισμό, τα στελέχη του οποίου είναι συνυπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Προτεραιότητα του Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως γράφει η εφημερίδα, “εν γνώσει και με τις ευλογίες των εταίρων οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες, εξαρχής απαιτούσαν από την Τσίπρα, προκειμένου να απαλλαγεί από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια» Λαφαζάνη και Καμμένου”.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ανοικτή η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών»

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, “ανατροπή των δεδομένων στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου προκαλεί η στάση των πολιτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα οι νέες εφικτές χρονικά - ημερομηνίες που συζητούνται να είναι η 27η Σεπτεμβρίου ή η Κυριακή 4 Οκτωβρίου”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Κάλπηκο το παιδί»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ούτε 40 μέρες δεν άντεξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το βαρύ και ασήκωτο τρίτο μνημόνιο που ο ίδιος συνομολόγησε με τους εταίρους και δανειστές της χώρας στις 13 Ιουλίου. Και υπό το βάρος των σκληρών μέτρων τα οποία απεδέχθη, αλλά και του διχασμού που μοιραία προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος του, κατέληξε, έπειτα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «Το τέλος των θιάσων»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “καταλύτη πολιτικών εξελίξεων θα αποτελέσει η στάση του Αλέξη Τσίπρα σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται προ των πυλών, και η διαφαινόμενη στροφή του προς τον ρεαλισμό(…). Πλέον, οι εκλογές που ήδη φαίνονται στον ορίζοντα θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας με πραγματικά επιχειρήματα, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και δήθεν μαγικές συνταγές και, ως εκ τούτου, θα απομονωθεί ο-διακομματικός- και περιφερόμενος θίασος των διάφορων πολιτικών γυρολόγων, που ψαρεύουν ψήφους δεξιά κι αριστερά με επιχειρηματολογία βασισμένη στο ψέμα, σε εύκολες και ανεφάρμοστες συνταγές”.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Κάλπες αβεβαιότητας...για κυβέρνηση εμπιστοσύνης»

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Το στοίχημα Τσίπρα και η αβέβαιη κάλπη. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το στόχο του για αυτοδυναμία και καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Ποιοι θα αποτελούν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ; Οι τοπικές οργανώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είτε έχουν αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου για ιδεολογικούς λόγους αλλά και για τοπικούς, όπως είναι το εκρηκτικό πρόβλημα με τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, είτε προσχώρησαν στο νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Φέρνει τα πάνω κάτω ο Τσίπρας με την κίνηση-μάτ για εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη»

 

ΤΟ ΧΩΝΙ: «Αυτοδύναμος Τσίπρας»

“Τσίπρας και Καμμένος εξάντλησαν κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Πέτυχαν την καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός ευρώ, όπως υπαγόρευε η εντολή της 25ης Ιανουαρίου.Τώρα, ζητούν ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε να εφαρμόσουν τη συμφωνία υπέρ των αδύναμων, βάζοντας - επιτέλους - τα λαμόγια να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την κρίση»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “τα παιδιά και οι έφηβοι μοιράζονται καθημερινά την ανασφάλεια και το άγχος μας” και φιλοξενεί άρθρο της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας Α. Επιβατιανού.

Real News: «Τα 7 κλειδιά της κάλπης!»

H εφημερίδα αναφέρεται στους παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι παράγοντες αυτοί είναι: 1. Το ποσοστό της αποχής - 2. Πόσα και ποια κόμματα από την παρούσα Βουλή θα ξαναμπούν - 3. Οι νέοι σχηματισμοί που θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο - 4. Το κόμμα Λαφαζάνη - 5. Η "μάχη" Τσίπρα - Μεϊμαράκη - 6. Τα λάθη στις στρατηγικές - 7. Τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων και όσοι θα σηκώσουν το βάρος της εκλογικής αντιπαράθεσης.