Κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο του δημοψηφίσματος, τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση καλείται να εξηγήσει τι σήμαινε η ψήφος των Ελλήνων.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το να πεταχθεί η Ελλάδα έξω από την νομισματική ένωση ή ακόμη περισσότερο έξω από την Ε.Ε. είναι ανεπιθύμητο,  γι' αυτό και η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε, όπως είπε, ρόλος της Επιτροπής είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς και τώρα είναι η στιγμή να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και διευκρίνισε ότι η πρόταση για την οποία οι Έλληνες ψήφισαν σαρωτικά «όχι» δεν είναι πια προς συζήτηση. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει σε μια μέρα και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει απόψε, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, είναι να επιδειχθεί κατανόηση και ανεκτικότητα «να παρακάμψουμε τους εγωισμούς, να δούμε την κατάσταση ως έχει» και «να συνομιλήσουμε και πάλι».

Ακόμη τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία λύση «χωρίς ρητορικές κορώνες», επαναλαμβάνοντας πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». 

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματας επεσήμανε πως προφανώς και είναι σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού, ωστόσο θα ήθελε να κατανοήσει τι είπαν οι Έλληνες μέσω της ψήφου τους αφού τους ετέθη ερώτημα για κάτι που δεν υφίσταται.