Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης έστειλε ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ, οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Το δημοψήφισμα είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά και πάλι, έχουμε ήδη κάνει αρκετά σαφές αυτό που νομίζουμε: ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Έρνεστ είπε ότι τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας, όσο και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν δείξει την ισχυρή θέλησή τους η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την αμερικανική οικονομία ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική. Κι αυτό ίσχυε και το 2010-2011 κι εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος εξέφρασε πάντως την ανησυχία ότι πιθανή αποτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. «Και προφανώς», πρόσθεσε, «υπάρχει μεγάλη έκθεση από την ευρωπαϊκή οικονομία στην αμερικανική». Όπως εξήγησε, «υπάρχει μία σημαντική εμπορική σχέση και έχουμε ήδη δει κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης είχε αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μας με έναν τρόπο που δεν ήταν θετικός για την οικονομία των ΗΠΑ».

Γι’ αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επαναλάβει μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης. Αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις, σημείωσε για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ο κ. Έρνεστ είπε ότι η Αθήνα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, αν και έσπευσε να σημειώσει τα εξής: «Αλλά νομίζω ότι, όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών με όχι πολύ ισχυρές οικονομίες. Γι ‘αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

«Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης», κατέληξε.


Πηγή: ΑΜΠΕ