Τα των διαπραγματεύσεων κυριαρχούν στα σημερινά (Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Σκανάρουν» τη... φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με την εφημερίδα “από ακτίνες Χ περνάνε τη φοροδιαφυγή στη Θεσσαλονίκη οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Από προχτές ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι με ειδικό μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να σκανάρει και να αποκαλύπτει το περιεχόμενο οποιουδήποτε φορτίου! Χτες έγινε έρευνα με τη βοήθεια του X-Ray αυτοκινούμενου συστήματος τόσο σε άδεια και γεμάτα βυτιοφόρα όσο και σε δεξαμενές. Προχτές οι αρχές είχαν σκανάρει κοντέινερ και φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τέρας ο νέος ΕΝΦΙΑ. Χωρίς καμία μείωση στις αντικειμενικές αξίες και φέτος το χαράτσι στα ακίνητα

Η εφημερίδα γράφει ότι "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων-τέρας(!) έρχεται το φθινόπωρο σε 5.800.000 ιδιοκτήτες, που θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια, ίσως και περισσότερα σε σχέση με πέρυσι".

ΕΘΝΟΣ: Μερεμέτια σε ακρότητες του ΕΝΦΙΑ. Ποιές αλλαγές προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για άρση των αδικιών

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μικρές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στα ακίνητα σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο είσπραξης εσόδων 2,65 δισ. ευρώ να παραμένει και φέτος, οι αλλαγές θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Ελαφρώς κερδισμένοι θα βγουν οι ιδιοκτήτες περιοχών με χαμηλές αντικειμενικές αξίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κίσσιγκερ από το ‘83: “Ελλάδα και Κύπρος θα μαστίζονται από δρομολογημένη οικονομική κρίση”

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “απόρρητη έκθεση της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας 'Μοσσάντ', από ιδιωτική συνομιλία του Χένρυ Κίσσινγκερ σε εκπροσώπους της γερμανικών εβραϊκών συναγωγών, κατά την επίσημη επίσκεψη του, στη Γερμανία (1983)” ανέφερε τότε όσα γίνονται σήμερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκίζονται" στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια που δεν... έσκισαν. Σήμερα κρίνεται στην ΚΕ το μέλλον κόμματος και κυβέρνησης

Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε μια συνεδρίαση-ορόσημο, στην οποία θα κριθούν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και η ανθεκτικότητά του μπροστά στο ενδεχόμενο της διάσπασης, "προεδρικοί" και "λαφαζανικοί" τίθενται σήμερα αντιμέτωποι στην Κεντρική Επιτροπή".

ΕΣΤΙΑ: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit. Ποιοί επαναφέρουν το ενδεχόμενο και με ποιό σκεπτικό

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Πλανώνται όσοι θεωρούν ότι εξέλιπε ο κίνδυνος του Grexit. Η επιτευχθείσα συμφωνία της 12ης Ιουλίου κατά την σύνοδο των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης και η προσδοκωμένη, εντός του Αυγούστου, υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ασφαλώς απομακρύνουν το ενδεχόμενο της εξόδου μας από την Ευρωζώνη. 'Ομως ενόσω δεν θα επιτυγχάνεται η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις απαιτήσεις του κοινού νομίσματος, ο κίνδυνος του Grexit θα παραμείνει υπαρκτός".

Η ΑΥΓΗ: Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει εκβιασμένη ενότητα. Μήνυμα του πρωθυπουργού ενόψει της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας", διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνοντας πως είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές αλλά αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Σοκ στην οικονομία, δέος στην κοινωνία. Εφιαλτικές αποτυπώσεις από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν, εκτιμά η ομάδα των οικονομολόγων της Βουλής που προβλέπει ότι η ύφεση θα κυμανθεί από -2% έως -4%. Θεωρούν ότι η διευθέτηση του χρέους είναι αναγκαία και επισημαίνουν πως η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη όπως λέει η Ανγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα 4 στους 10 'Ελληνες έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας του 2009".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Τσίπρας "δείχνει" εκλογές. Σφοδρότατη επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του χρόνου, λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, "έδειξε" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα πριν από τη σημερινή καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία προεξοφλείται ότι θα διεξαχθεί σε εκρηκτικό κλίμα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 10 δισ. μας κοστίζουν οι κλειστές τράπεζες

Σύμφωνα με την εφημερίδα “σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους Από 1,75 έως 2,8 δισ. ευρώ είναι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή το κόστος για την οικονομία κάθε εβδομάδα των capital controls. Οι απώλειες του ΑΕΠ θα ανέλθουν από 4 έως 10 δισ. ευρώ για φέτος και αντί η χρονιά να κλείσει με ανάπτυξη 0,5%, όπως υπολόγιζε η Κομισιόν τον Απρίλιο, προβλέπεται ύφεση 2% έως 4%. Η ζημιά στην οικονομία σύμφωνα με την έκθεση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν αναμένεται να αποκαταστήσει άμεσα την εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτική και τις τράπεζες ούτε προβλέπεται να καταργηθούν σύντομα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Με φτηνά προπαγανδιστικά κόλπα ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας ότι το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο "δεν είναι δική τους ιδιοκτησία". Ότι είναι, δήθεν, αναγκασμένοι να το εφαρμόσουν για να σώσουν το λαό. 'Ομως, η νέα συμφωνία έχει φαρδιά- πλατιά τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του πρωθυπουργού".

ΤΑ ΝΕΑ: Εκλογές στο κόκκινο. Τσίπρας: Χρειάζομαι κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σήμερα η πρώτη αναμέτρηση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ευθέως -στη δίωρη συνέντευξή του στον κομματικό ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο- ότι εφόσον επαναβεβαιωθεί και στη διαδικασία ψήφισης του νέου προγράμματος στη Βουλή η αρνητική στάση της μειοψηφίας της Κουμουνδούρου, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη εκλογών".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Δύο μάχες τον Αύγουστο. Διμέτωπη προσπάθεια Τσίπρα με δανειστές και εσωκομματική αντιπολίτευση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο της πλειοψηφίας του κόμματος ξεκινά, με τους οιωνούς της διάσπασης να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σήμερα συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή της εσωκομματικής διαδικασίας η οποία θα κρίνει την τύχη του κόμματος και των διαφωνούντων".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ταξίδι στο διάστημα: Από τη Γη στη Σελήνη σε τέσσερις ώρες

“Το επαναστατικό σύστημα διαστημικών ταξιδιών EM Drive τελικά δουλεύει! Αυτό δήλωσαν γερμανοί επιστήμονες που επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία της ΝΑΣΑ για ταξίδια στο διάστημα με εκπληκτική ταχύτητα, μπορεί να μπει σε λειτουργία. Τι μπορεί να συμβεί; Αν τελικά πετύχει η νέα τεχνολογία, θα πραγματοποιηθεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Το ταξίδι από τη Γη στο Φεγγάρι σε 4 ώρες. Πιο κοντά η σελήνη δηλαδή, από τις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι στο Άρη, μπορεί να έπαιρνε περίπου 6 μήνες, αλλά τώρα ίσως παίρνει λίγο περισσότερο από 2 μήνες”, γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Όρθιος ο Τόλης

Στην περιπέτεια της υγείας του Τόλη Βοσκόπουλου αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Σε δύο μήνες θα μπορεί να δώσει ακόμα και συναυλία ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος χθες το μεσημέρι λίγο πριν από τις 13.00 επέστρεψε στο σπίτι του,έπειτα από επταήμερη νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών”. 

kontranews: Εκλογές για ισχυρή κυβέρνηση. Τσίπρας: Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω, αλλά σκέφθηκα ότι θα έκλειναν όλες τις τράπεζες και θα έχανε ο κόσμος όλα τα λεφτά του

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η άμεση προσφυγή σε εκλογές είναι πλέον μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας και αναγκάζεται στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής να στηρίζεται στις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ".

SPIRTO: Θάνατος μυστήριο της κόρης του Παπαθεμελή: Ατύχημα ή αυτοκτονία;

“Μια στιγμή ήταν αρκετή για να βυθιστεί μια ολόκληρη οικογένεια στον πόνο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας και η κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης πάγωσαν μόλις κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι η κόρη του γνωστού πολιτικού και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή, Ελένη Παπαθεμελή,
είναι νεκρή”, γράφει η εφημερίδα.

STAR PRESS: Βουτιά θανάτου για την κόρη του Παπαθεμελή

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συντετριμμένος και σε τραγική κατάσταση είναι ο πρώην υπουργός και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, από τον απροσδόκητο χαμό της κόρης του Ελένης. «Αφήστε με στον πόνο μου...Έχασα το παιδί μου», έλεγε ο θεσσαλονικιός πολιτικός, ο οποίος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που τον βρήκε και αρνείται να πιστέψει πως έχασε την κόρη του”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εικόνα κατάρρευσης. 'Εκθεση-σοκ από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Χάνονται έως 2,8 δισ. την εβδομάδα από το ΑΕΠ έπειτα από την επιβολή των capital controls

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώθηκε δραματικά μετά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σε "ναρκοπέδιο" η οικονομία. Πάγωσαν πληρωμές ύψους 10 δισ. ευρώ εξαιτίας των χειρισμών του τελευταίου εξαμήνου

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Τεράστια ζημιά", που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που καταγράφει επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας σχεδόν σε όλους τους τομείς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015".