agalma_seilinou_pella_20150729_01

Μαρμάρινο άγαλμα, σε φυσικό μέγεθος, που απεικονίζει –πιθανότατα- γενειοφόρο Σειληνό, βρέθηκε κατά την ανασκαφή στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, το μαρμάρινο άγαλμα ήταν κερματισμένο σε πολλά τμήματα, τα οποία, όμως, συγκολλούνται.

«Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων. Η μορφή με πιθανότητα ανήκει στον κόσμο του Διονύσου (Σειληνός)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

agalma_seilinou_pella_20150729_01Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος στον οποίο βρέθηκε φαίνεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα αφού από χρόνια έχει εντοπιστεί ημικυκλική κατασκευή με παροχές μικρών μολύβδινων σωλήνων όπου, με μηχανικό τρόπο από δύο δεξαμενές στο πίσω μέρος, παροχετεύονταν μικρή ποσότητα υγρού. Η θέση είχε χαρακτηριστεί ως λατρευτικός χώρος.

Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Αγοράς Πέλλας είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Μ. Ακαμάτης.

Το άγαλμα έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.