Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Σουρωτή, για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

 

Είναι η πρώτη φορά που τιμάται η μνήμη του, μετά από την πρόσφατη αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν κλήρος και λαός στο μοναστήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Παϊσίου. Στην συνέχεια τελέστηκε λαμπρός πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, πλαισιούμενου από τους Σεβ. Μητροπολίτες, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, Ιερισσού κ. Θεόκλητο, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Λαγκαδά κ. Ιωάννη, Μιλήτου κ. Απόστολο.

Αυτή την ώρα τελείται Πατριαρχική Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου παρουσία χιλιάδων πιστών.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Όλα να εξελιχθούν ομαλά”

Την ευχή «όλα να εξελιχθούν ομαλά» αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όταν έφθασε το πρωί, στη Θεσσαλονίκη. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Αμορίου Νικηφόρος, Μιλήτου Απόστολος, ενώ τον συνόδευε ο μητροπολίτης Μαδύτου Στέφανος.

Στη συνέχεια μετέβη στην πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων, στην 'Ανω Πόλη, όπου θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα. Αναφερόμενος, σε δηλώσεις του, στην κατάσταση της χώρας είπε ότι φέρνει από το Φανάρι μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό.

«Όλο αυτό το διάστημα των δυσκολιών στο Φανάρι προσευχόμαστε για υπέρβαση της κρίσης» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε «στο τέλος της κρίσης» και αφού διευκρίνισε ότι δε μιλά ως πολιτικός, ή ως οικονομολόγος, υποστήριξε ότι «διαφαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». «Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μας» πρόσθεσε.
Ο κ.Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλα να εξελιχθούν ομαλά αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας.

Υπενθύμισε τους λόγους του Αγίου Παΐσιου, ο οποίος, όπως είπε, τόνιζε: ο Θεός αγαπά όλους τους ανθρώπους και όποιος έχει πίστη στο Θεό μπορεί να υπερβεί τις πιο μεγάλες δυσκολίες»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στο μοναστήρι της Σουρωτής ως την Κυριακή το απόγευμα.


Φωτογραφίες και κείμενα από το romfaia.gr και από το facebook