Μπορεί οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα να μην έχουν στερηθεί το μισθό τους, κάποιοι άλλοι υπάλληλοι, όμως, του ίδιου υπουργείου, στην υπόλοιπη χώρα, έχουν… ξεχάσει το χρώμα του χρήματος.

 

Συγκεκριμένα:

  • 1717 εργαζόμενοι, κυρίως φύλακες και καθαριστές, που προσλήφθηκαν ως εποχικό προσωπικό για επτά μήνες σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από τον Απρίλιο και μετά δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, δηλαδή είναι απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες.
  • Στα έργα ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι είναι καθολικά απλήρωτοι για τον Ιούνιο, ενώ σε δεκάδες έργα οφείλονται τα δεδουλευμένα του Μαΐου αλλά και προηγούμενων μηνών.

Αναλυτικά:

  • Στο έργο της «Καταγραφής και ψηφιοποίησης κινητών μνημείων» στη Δ/νση Εθνικού Αρχείου Μνημείων οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για Μάιο και Ιούνιο.
  • Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας είναι απλήρωτοι από τον Απρίλιο.
  • Στην Εφορεία Λέσβου, στη Μυτιλήνη οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών, ενώ στη Λήμνο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες, δηλαδή για όλο το 2015.
  • Στην Σαμοθράκη οφείλονται δεδουλευμένα από τον Απρίλιο.
  • Στην Κέρκυρα οφείλονται δεδουλευμένα από δύο έως τέσσερις μήνες.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής (της Α Θεσσαλονίκης), Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι “σε πολλά έργα ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους με αποτέλεσμα οι εφορείες αρχαιοτήτων να καταφεύγουν σε αντεργατικές λύσεις, όπως υποχρεωτικές άδειες, ή εκ περιτροπής εργασίας εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της αρχαιολογικής έρευνας”.