Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Με τα όσα έγιναν, χθες, στη Βουλή, ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους, σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διά πυρός και σιδήρου

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι υπερψηφίστηκε η συμφωνία στην ολομέλεια της Βουλής κι επισημαίνει τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα («Δε θα γίνουν τα λάθη του παρελθόντος»), «θερμό» επεισόδιο του Λαφαζάνη με τον Γ. Δραγασάκη και το αποτέλεσμα: 229 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ, 6 ΠΑΡΩΝ, 1 ΑΠΩΝ - ΣΥΡΙΖΑ 32 ΟΧΙ, 6 ΠΑΡΩΝ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΦΠΑ δρεπανηφόρος".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για άλλες 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έκρυβε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλάζοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του αρχικού νομοσχεδίου".

ΕΘΝΟΣ: "Οι κινήσεις Τσίπρα μετά το ρήγμα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένος να συνεχίσει στον δύσβατο δρόμο, να "κλειδώσει" τη συμφωνία και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο του Grexit και της καταστροφής της χώρας φέρεται ότι είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη μεταμεσονύκτια ψηφοφορία και τις "διαρροές" τουΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο προκάλεσαν ζήτημα δεδηλωμένης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ομιλία του Αντίχριστου για την Ελλάδα!

Η εφημερίδα γράφει: “Οι λαοί γονατισμένοι από το "υπερόπλο" της φορολογίας και των τεχνητών εντάσεων θα αναγκαστούν τελικά να στραφούν σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που ενώ θα ευαγγελίζεται την κοινωνική ειρήνη θα καταλήξει μοιραία στην Παγκόσμια Κυβέρνηση. Είναι πλέον φανερό πως ο Αντίχριστος έχει θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, αλλά ακόμη κι έτσι το σχέδιο του Θεού προωθεί”!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναι " στη συμφωνία "όχι" στον Τσίπρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με την τεχνητή αναπνοή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ,που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τοποθετώντας επάνω από όλα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, κρατιέται στη...ζωή η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

ΕΣΤΙΑ: "Υπεψηφίσθηκε στην Βουλή η συμφωνία με τους εταίρους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "υπερψηφίσθηκε τα ξημερώματα στην Ολομέλεια της Βουλής , με 229 ψήφους υπέρ, έναντι 64 κατά και 6 "παρών", το νομοσχέδιο "Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)" με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την συμφωνία της Κυβερνήσεως με τον ESM και την παροχή της πολυπόθητης ρευστότητος μέσω του νέου δανείου".

Η ΑΥΓΗ: "Προχωράμε..."

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα με 229 "ναι", η κυβέρνηση προχωρά έχοντας ως προτεραιότητα να κλειδώσει η συμφωνία με εξασφαλισμένες για πρώτη φορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, μια σαφή δέσμευση για το χρέος και ένα αναπτυξιακό πακέτο".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Συνεχίζει πληγωμένος μέχρι νεωτέρας".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "με τραύματα βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 39 συνολικά διαχώρισαν τη θέση τους από την επιλογή του πρωθυπουργού να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "229 "ναι" και σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με καθαρή πλειοψηφία 229 "ναι" , αλλά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υφίσταται πολιτική ήττα, καθώς το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται βαθύτερο με 32 βουλευτές να ψηφίζουν "όχι", 6 να δηλώνουν "παρών" και μια να απέχει εγκρίθηκαν χθες από τη Βουλή η συμφωνία με τους εταίρους και η πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πήρε το “ΝΑΙ” λαβωμένος

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ισχυρό μήνυμα στέλνει η ελληνική Βουλή στην Ευρώπη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και τα προαπαιτούμενα μέτρα”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μην παραδοθείς! Υπάρχει διέξοδος με εργατική-λαϊκή πάλη".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συγκλονιστικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. 'Όταν η "κεφαλή" του έφτανε στην Ξενοφώνος (Σύνταγμα), η "ουρά" βρισκόταν στην Ομόνοια. Ήταν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες που έστειλαν μήνυμα ελπίδας ότι υπάρχει άλλος δρόμος".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σύγκρουση στο βήμα συναίνεση στα μέτρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην υπερψήφιση των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους δανειστές συνοδεύτηκε από μια επιχείρηση πόλωσης που σημάδεψε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε έτσι να περιορίσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ-χωρίς να το κατορθώσει, όπως φάνηκε στην ψηφοφορία".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Δειλή και άδηλη δεδηλωμένη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα "Όχι" στον ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση στους ΑΝ.ΕΛΛ. και το πολιτικό κόστος της αντιπολίτευσης δημιουργούν σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας του σημερινού σχήματος. Ώρα κυβερνητικών και κομματικών αποφάσεων για τον Τσίπρα και δίλημμα μεταξύ της "ανοχής " και της οικουμενικής".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με βαριές απώλειες πέρασαν τα νέα μέτρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “από το πρωί της Τετάρτης, έσκασαν οι πρώτες «βόμβες». Η ηχηρή παραίτηση της Νάντιας Βαλαβανή με μία επιστολή «κόλαφο» προς τον πρωθυπουργό ακολουθούνταν από τις σκληρές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη: Πως το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι τρομοκρατικό. Την ίδια ώρα, από το βήμα της βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυαν μύδρους εναντίον της συμφωνίας, των δανειστών και του εκβιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να αναχαιτίσει την ψηφοφορία στις 00.00 το βράδυ, κάτι που δεν κατάφερε, δίνοντας – ίσως και οριστικά – τη θέση της στον Αλέξη Μητρόπουλο. Έπειτα, η ψηφοφορία επιβεβαίωσε την «διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ”.

ESPRESSO: Η Ζωή ως… Μπέζος στην Επίδαυρο

Η εφημερίδα γράφει: “Με αμφίεση και στιλ που παραπέμπει σε εκείνη -και την αλησμόνητη στιλιστική επιλογή της στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης πριν από μερικούς μήνες- θα εμφανιστεί ο Γιάννης Μπέζος για τις ανάγκες της αριστοφανικής κωμωδίας «Εκκλησιάζουσες», η οποία στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο θέατρο της αργολικής γης”.

Κontranews: "Γρήγορα ανασχηματισμό και εκλογές για να φύγουν οι υπονομευτές 39 αντάρτες. Λαφαζάνης-Ζωή προσπάθησαν να ρίξουν τον Αλέξη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "λειτουργώντας με πρακτικές συνωμοτών και θράσος αποστατών οι φράξιες του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου υπονόμευσαν ανοιχτά την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα καταψηφίζοντας τη συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή".

SPIRTO: Το δράμα της Ειρήνης Παππά

“Η Οσκαρική ηθοποιός Ειρήνη Παππά. στα 86 της χρόνια, έχει απομονωθεί. Η αξιοπρέπειά της δεν την αφήνει να δείξει προς τα έξω όλα όσα βιώνει το τελευταίο διάστημα. Ως γνήσια απόγονος των μεγάλων ηρωίδων της αρχαιότητας επέλεξε να αντιμετωπίσει μόνη τα σοβαρά προβλήματα υγείας που την ταλανίζουν. Η γυναίκα-σύμβολο για πολλές γενεές Ελλήνων, χτυπήθηκε από την γεροντική άνοια. Η μνήμη, η σκέψη και η συμπεριφορά της έχουν αλλοιωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να συντηρήσει μόνη τον εαυτό της”, γράφει η εφημερίδα.

STAR PRESS: «Θα κοιμηθούμε χρεωμένοι, θα ξυπνήσουμε λευτερωμένοι»

Η εφημερίδα αναφέρεται στην προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού και αναφέρει: “Οι κρίσιμες ώρες που βιώνει ο Ελληνικός Λαός, με την οικονομική ασφυξία εσωτερικά, το τεράστιο χρέος,
τη φορολογική λαίλαπα η οποία αναμένεται με τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές, με απώτερο στόχο την υποταγή του έθνους, μας φέρνουν στον νου τις προφητείες μεγάλων Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ναι" με βαρύ τίμημα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δίνει εισέρχεται, πλέον, η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Παρά τις 229 θετικές ψήφους στη συμφωνία με τους δανειστές, το βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει τις ισορροπίες και καθιστά δύσκολη τη συγκατοίκηση με την Αριστερή Πλατφόρμα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "229 "ναι" στα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 229 βουλευτών (έναντι 64 όχι, 6 παρών και μιας απουσίας), αλλά και βαρύτατες απώλειες 39 βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας".

Σχόλια