Στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα, μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής.


Βασικό θέμα στην ιστοσελίδα του CNN η Ελλάδα: «Η Ελλάδα διχάζεται βαθιά», είναι ο τίτλος του θέματος και το κανάλι υπογραμμίζει: «Μετά από χρόνια που ζουν με δανεικά και πληρώνουν το τίμημα με άγρια ​​λιτότητα, οι Έλληνες θα ψηφίσουν την Κυριακή για (λίγο ή πολύ) μια από τα ίδια ή για μια ρήξη με την Ευρώπη που θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή».

Συνέντευξη του Ελβετού Πολιτικού Επιστήμονα Ντάνιελ Μπόξλερ φιλοξενεί στο σάιτ της η Ντόιτσε Βέλε, με τον τίτλο «Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Η Ελλάδα οδηγείται σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της» γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι» που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Οι Έλληνες-γράφει το δημοσίευμα-είναι χωρισμένοι με πάθος ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στην Ευρώπη και αυτούς που ζητούν να αλλάξει η Ευρώπη με κάθε κόστος.

«Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα» είναι το τίτλος του δημοσιεύματος στο περιοδικό Time, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Κυριακή σε μια ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και θα πρέπει να τους συγχωρέσουμε που μπορεί να ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος» αναφέρει το περιοδικό.

«Δεν αντέχει η Ευρώπη να αφήσει την Αθήνα να πέσει» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του Ρόιτερς, δήλωση που αποδίδεται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

Αναφορά στις διαδηλώσεις υπέρ του «ναι» και του «όχι», καθώς και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρας στο Σύνταγμα κάνει και το BBC. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα τονίζει ότι το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μία επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι δεν είναι σίγουρο εάν οι τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Η Βρετανική “Telegraph” έχει για τίτλο «Η Γερμανία προτείνει προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα». Σε άλλο θέμα – άποψη προτείνει “βαθύ κούρεμα τώρα”.

«Η Ελλάδα παλεύει με τα αποθέματα σε τρόφιμα και φάρμακα μια ανάσα πριν το ιστορικό δημοψήφισμα» γράφει ο Independent, κάνοντας αναφορά και στα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι με τις τράπεζες κλειστές, οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Παρόμοιο δημοσίευμα έχει και ο Guardian με τίτλο «Η ελληνική οικονομία κοντά στην κατάρρευση καθώς φαγητό και φάρμακα τελειώνουν».

«Η Αθήνα χτες χωρίστηκε στα δύο» γράφει η ιταλική La Stampa,περιγράφοντας τις δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το δημοψήφισμα γίνεται ενώ η οικονομία της χώρας παραπαίει, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και «το φάντασμα του τέλους της ρευστότητας και η αβεβαιότητα για να μέλλον να πλανώνται παντού».