Η Ευρωζώνη περιμένει αναλυτικές προτάσεις από την Ελλάδα για την κατάρτιση ενός πολυετούς προγράμματος βοήθειας, υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής.

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα έως την Πέμπτη για την κατάρτιση ενός πολυετούς προγράμματος βοήθειας» τόνισε η Καγκελάριος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι βάσεις για τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Η κατάσταση στην Ελλάδα, εξήγησε, έχει επιδεινωθεί. «Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της Ε.Ε. γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους» συμπλήρωσε.

«Πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε, ενώ ζήτησε περισσότερες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Σεβόμαστε το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά οι απαιτήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών δεν έχουν περιοριστεί» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Επίσης, υποστήριξε ότι για να λάβει την εντολή διαπραγμάτευσης από την γερμανική Βουλή, θα πρέπει η Αθήνα να καταβάλει μία λεπτομερή πρόταση.

«Έχουμε ελάχιστες ημέρες, αν όχι ώρες ώστε να βρούμε μία λύση» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι την Κυριακή θα μάθουμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

«Θέλουμε μία πρόταση σε βάθος χρόνου» επανέλαβε, τονίζοντας ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος. 

Πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς ζητάει η Ελλάδα και τι προτίθεται να κάνει, κατέληξε η κ. Μέρκελ.