Θύμιζε… τρελοκομείο, χθες βράδυ, η Βουλή. Βουλευτές με πύρινους λόγους κατακεραύνωναν την κυβέρνηση, άλλοι διέρχονταν τους διαδρόμους απειλώντας κι όλοι μαζί, στο τέλος… χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό!

 

Η πλήρης σχιζοφρένεια επικρατούσε στις τάξεις του κυβερνητικού σχηματισμού, με αποκορύφωμα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “όχι”. Οι ίδιοι άνθρωποι που, λίγα λεπτά πριν, προσπαθούσαν να πείσουν με τις… δημιουργικές ασάφειες των επιχειρημάτων τους τους συναδέλφους τους για να ψηφίσουν κι αυτοί όχι, με το που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –που ήταν… ναι- σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό που πήρε αυτό το αποτέλεσμα!

Για την ιστορία: Με 229 ναι, 64 όχι - ανάμεσά τους 32 «όχι» και έξι «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ - υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 32 βουλευτές, έξι δήλωσαν παρών ενώ καταγράφηκε και μία απουσία.

Όχι ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος 'Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κωστής Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

Παρών δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.

Απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα.