Φαίνεται πως η κοινή γραμμή πλεύσης δεν κράτησε και πολύ… Δυο μέρες μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα άρχισαν οι κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

 

Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας εκφράστηκαν παράπονα για το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για όσα έγιναν στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του.

Στην ομιλία του, γνωστοποίησε πως χθες το βράδυ και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. "Τον ενημέρωσα για τις ευθύνες όλων μας. Να μη διανοηθεί να οδηγηθεί η χώρα μας σε έξοδο από το ευρώ, χωρίς νομιμοποίηση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει σήμερα τη Βουλή για όλη την κυβερνητική ατζέντα, στον απόηχο του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου και μετά να συγκληθεί ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. 

“Βρισκόμαστε στο όριο ανοχής με τον Τσίπρα”

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως βρισκόμαστε στο όριο ανοχής της εμπιστοσύνης που δείχνουμε προς τον κ. Τσίπρα. "Από εδώ και πέρα ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση. Ας έρθει στη Βουλή. Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να δυσφημεί την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο;  

Ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη είναι υπεύθυνα. Μπούκαραν στο κράτος και ο κ. Τσίπρας φρόντισε ακόμα και μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα να κάνει επιτροπή και να αλλάξει η διοίκηση στην ΕΥΔΑΠ, για να γιγαντωθεί το κομματικό κράτος", σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. "Παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα τη συμφωνία. Να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Να μη σκέφτεται το Κούγκι. Να μη μας πάει σε διχασμό. Να ανοίξει το δρόμο για μία άλλη Ελλάδα. Σήμερα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Εάν βγούμε από το ευρώ ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Η σύγκληση των "28" ήταν άκρως αρνητική εξέλιξη. Μόνο ο "χαρούμενος" κ. Τσίπρας δεν το κατάλαβε. Θα έρθει η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών. Θα έρθει η ώρα που θα λογαριαστούμε. Και θα μιλήσουμε στο λαό, γιατί έχει και αυτός την ευθύνη επιλογής μίας κυβέρνησης. Δε θα ανταποκριθώ σε κλειστή συνάντηση, εάν πρώτα δεν έρθει στο Κοινοβούλιο. Καλώ τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή σήμερα", επεσήμανε.  

Ο μεταβατικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε επικριτικά απέναντι στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχει συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών. "Ο κ. Τσίπρας, την ώρα που όλη η Ευρώπη ακροβατούσε και εξέφραζε την απαισιοδοξία της, βγήκε χαμογελαστός από τη Σύνοδο Κορυφής. Μόνο αυτός. Μήπως ο χαρούμενος πρέπει να έρθει στην Αθήνα και να μας πει τι ακριβώς θέλει;", ανέφερε. "Η οικονομία και οι αντοχές του κόσμου στέρεψαν. Κάθε ημέρα που έρχεται είναι μία χειρότερη ημέρα για όλους. Αυτή η ανησυχία μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ένταση, για να μη μπορούν οι πολίτες να βλέπουν καθαρά. Η συγκυβέρνηση διαμορφώνει αυτό το κλίμα. Η ασάφεια και η πολυγλωσσία κορυφαίων υπουργών δημιουργεί την ασάφεια. Μόνο με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να ηττηθεί ο φόβος", πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης. 

Η αντεπίθεση του Μαξίμου

Επίθεση στον Ε. Μεϊμαράκη εξαπολύουν κύκλοι του Μαξίμου αναφέροντας: "Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Στρασβούργο αργά το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί". 

Και καταλήγουν: "Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά."