Επιβεβαιώνεται από ευρωπαϊκές πηγές η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις 16:00 ώρα Ελλάδας.


Το θέμα προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσερχόμενος στο Ecofin, ανέφερε ότι «ένα έκτακτο Eurogroup θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης».

Ο Σαπέν(φωτογραφία αριστερά) σημείωσε ό,τι «έχουμε δουλειά μπροστά μας»,  αναφερόμενος στην προεργασία που πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο από τους θεσμούς, καθώς επίσης και από την Ελλάδα, αλλά και από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, πριν από τη Σύνοδο της Δευτέρας.

«Πρέπει να γίνει σοβαρή και εμπιστευτική διεργασία, διότι πάνω σε αυτή θα βασιστούμε για να μπορέσουμε τη Δευτέρα να ξεκλειδώσουμε μια αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει διάλογος και να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Εκτίμησε, τέλος, ότι οι διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές έχουν συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μπορούν να υπερκεραστούν και κατέληξε λέγοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να βρεθεί μια επωφελής λύση για την Ελλάδα και για όλους».

Έκκληση Ολάντ για συμβιβαστική συμφωνία 

Έκκληση να «καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την επίτευξη μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» για το ελληνικό χρέος μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης που θα συγκληθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (φωτογραφία αριστερά).

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να επαναληφθούν, οι συνομιλίες να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, αλλά έναν συμβιβασμό βασισμένο στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ο αρχηγός του Γαλλικού κράτους.

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι εντός της ημέρας θα συζητήσει για το θέμα αυτό με την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ.

Όζμπορν: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν (φωτογραφία κάτω) προειδοποίησε ότι πρέπει πλέον «να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο» μπροστά στον κίνδυνο μιας αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά οφείλουμε τώρα να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο», δήλωσε ο Όζμπορν πριν από τη σύνοδο στο Λουξεμβούργο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«"Είναι μεσάνυχτα παρά ένα στην ελληνική κρίση και καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας να δεχθεί μια συμφωνία πριν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε.


«Στη Βρετανία έχουμε λάβει μέτρα για να ενισχύσουμε την οικονομική ασφάλειά μας, με τρόπο ώστε να μπορούμε να διαχειρισθούμε τους κινδύνους που έρχονται από το εξωτερικό όπως αυτός. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε ο Όζμπορν χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα έχουν ληφθεί.