Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συνεχιστεί αύριο το πρωί ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.


Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Alexander Stubb σημειώνει ότι η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει τρία αιτήματα: παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ESM πάντα αντιμετωπίζεται μέσω των κανονικών διαδικασιών.

Επί τάπητος στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τέθηκε το νέο αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μια πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο "την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους".

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μια μικρή περίοδο χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μια τεχνική χρεοκοπία μέχρι να εγκριθεί το νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Μαξίμου η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μια βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. 

Μόνο με νέο πρόγραμμα επανακκινείται το θέμα

Οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση πάντως απαιτεί αίτημα προς τα κοινοτικά όργανα και απόφαση σε επίπεδο Eurogroup η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ESM/EFSF. Επίσης, το όποιο αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους πρόγραμμα/μνημόνιο, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr κοινοτικές πηγές.

Πάντως κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι η  ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων - αιρεσιμότητες). Αυτό δήλωσε χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τέλος, στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά περί προγράμματος - μέτρων, όπως δεν υπάρχει και καμία αναφορά περί ΔΝΤ.