Με τα όσα έγιναν, χθες, έξω από τις τράπεζες, ασχολούνται στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. 


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μια χώρα στην... ουρά

Η εφημερίδα κάνει λόγο για "δραματικές εξελίξεις", παρουσιάζει ρεπορτάζ για το "τι θα γίνει με τις συντάξεις" και προτάσσει τα όσα είπαν οι Αλέξης Τσίπρας("Οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν 6 Ιουλίου σε εναρμόνιση με την ψήφο"), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ("Ενα «όχι» θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη") και Αντώνης Σαμαράς("Ενα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ η χώρα").

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Συντάξεις με δάκρυα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέες ουρές στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται από την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη λύση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που δεν έχουν κάρτες ΑΤΜ και συνεπώς δεν μπορούν να πάρουν ούτε μέρος της σύνταξής τους. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι μεθαύριο Πέμπτη θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα 850 τραπεζικά υποκαταστήματα και συγκεκριμένα 250 της Εθνικής, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank τα οποία θα εξυπηρετήσουν μόνο συνταξιούχους".

ΕΘΝΟΣ: "Αγωνία για τις συντάξεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε "Γολγοθά" για τους συνταξιούχους εξελίσσονται το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ημερήσιου ορίου στις αναλήψεις μετρητών. Και χθες χιλιάδες ήταν αυτοί που συνέρρευσαν μπροστά από τα ΑΤΜ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα υποκαταστήματα που θα ανοίξουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων. Πάντως το ανώτατο όριο θα είναι και για αυτούς 60 ευρώ το 24ωρο."

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γερόντισσα: "Πολύ αίμα θα χυθεί στη φτωχή Ελλάδα"

Η εφημερίδα αναλύει ποίημα γερόντισσας σε Ιερά Μονή της Αττικής, για το οποίο υποστηρίζει ότι είναι προφητεία για όσα θα συμβούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναι" φεύγει "όχι" και πάμε για ...δραχμή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας σε περίπτωση που η απόφαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι υπέρ του "Ναι", προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας. "Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει "Ναι" , θα σεβαστώ τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσω τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση γιατί με επέλεξαν οι πολίτες. Θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ".

ΕΣΤΙΑ: "Έμφραγμα στην οικονομία. Το κλείσιμο των τραπεζών παρέλυσε τα πάντα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέχρι το περασμένο Σάββατο, αυτά ήταν μια ανησυχία που όλοι εύχονταν να μην επιβεβαιωθεί. Τώρα έγιναν πραγματικότης. Η καταστροφή είναι πλέον εν δυνάμει. Κλειστές τράπεζες,"έμφραγμα" στην οικονομία, τεράστιες απώλειες στο ΑΕΠ, βουτιά σε ύφεση και ανυπολόγιστη ζημιά, που θα απαιτηθούν χρόνια για να αποκατασταθεί. Ελπίζουμε να αποφευχθούν τα χειρότερα....".

Η ΑΥΓΗ: "Όχι ή εκλογές. Καθαρό μήνυμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έθεσε με απόλυτη σαφήνεια προς τον ελληνικό λαό ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και μένοντας πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. "Δεν είμαι", είπε, "πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα είμαι παρών όσο ο λαός στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Την πρόταση των θεσμών", συνέχισε, "δεν μπορώ να την υποστηρίξω".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Δεν θα ταπεινωθώ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι αν ο ελληνικός λαός πει "ναι" στις προτάσεις των δανειστών, η κυβέρνησή του θα τις ψηφίσει και θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες. Απαντώντας στις ευθείες απειλές των εταίρων, εμφανίστηκε ανοιχτός στη διαπραγμάτευση, αλλά τόνισε: "Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σημάδια αποσύνθεσης της χώρας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι " σημάδια αποσύνθεσης άρχισε να παρουσιάζει η χώρα ήδη από τις πρώτες ώρες επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων, αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ενώ παραμένει ουσιαστικά, άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Όπως τονίζει η εφημερίδα "ενώ η Ελλάδα αναστενάζει σία ATM των κλειστών τραπεζών, στα καταστήματα τροφίμων και στα περιορισμένα ανοιχτά βενζινάδικα, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε για άλλη μια φορά από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι στις προτάσεις των δανειστών".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να μην πτωχεύσει ο λαός. Αρκετά ματώσαμε για το κεφάλαιο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιδεινώσει ραγδαία τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, που θα δουν περιορισμό του ήδη τσακισμένου εργατικού-λαϊκού εισοδήματος. Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν το λαό".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στάση πληρωμών σε όλη την αγορά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αναγκαστική στάση πληρωμών οδηγήθηκε η αγορά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και οι όποιες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ουσιαστικά γίνονται μόνο με μετρητά, ενώ καθυστερούν οι μισθοδοσίες και καταγράφονται απολύσεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα προβλήματα στα ΑΤΜ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η αποτυχία της Ευρώπης στις πλάτες της Μέρκελ 

Η εφημερίδα γράφει: "Ο ελληνικός λαός έχει διαχειριστεί με ψυχραιμία του το μεταμοντέρνο οικονομικό «πόλεμο» που μας κήρυξαν οι Ευρωπαίοι, οδηγώντας τη χώρα σε κλείσιμο των τραπεζών και ασφυξία της αγοράς. Έτσι, μετά την Κύπρο, η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χρόνια εντός δύο ετών που κηρύσσει καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης: Όπως συνηγορούν κορυφαίοι νομπελίστες και διανοούμενοι του πλανήτη, αλλά και ο κοινός νους αυτό δεν είναι μία σοβαρή νομισματική ένωση. Το ξέρουν και στο Βερολίνο, γι’ αυτό η Μέρκελ εμφανίστηκε συμβιβαστική σε μία ημέρα ομοβροντίας εκβιασμών από όλα τα ευρωπαϊκά χείλη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλαμβάνεται πως ό,τι συμβεί θα το χρεωθεί η ίδια. «Μία αποτυχία του ευρώ είναι αποτυχία της Ευρώπης», παραδέχτηκε σε μία βαρυσήμαντη δήλωση".

ESPRESSO: Βόμβα με Γιοσάκη, Λεοτσάκο!

Για "παραδικαστικό κύκλωμα νούμερο 2" κάνει λόγο η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι με ενεχόμενους τους δύο γίνονταν "απάτες με ακίνητα, πλειστηριασμούς, εμπόριο χρυσού".

Kontranews: "Αποστασία προσφέρουν 5.000.000 το κεφάλι σε κάθε βουλευτή που θα αποστατήσει για να ρίξουν τον Αλέξη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά την ολοκληρωτική κατάρρευση της βρόμικης επιχείρησης κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού και χειραγώγησης της κυβέρνησης, η μαφία των ξένων τοκογλύφων, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμη να καταφύγει στις γνώριμες πρακτικές εξαγοράς βουλευτών με στρατηγικό στόχο να οργανώσει νέα αποστασία για να γκρεμίσει από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα".

SPIRTO: Βαρώνος της κόκας ο γιος του βιομήχανου με τα κρασιά

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ο γιος γνωστής οικογένειας οινοποιών, με τεράστια οικονομική επιφάνεια και κοινωνική αποδοχή, ετοιμαζόταν να στήσει ένα υπερσύγχρονο hi-tech εργαστήριο παραγωγής ναρκωτικών, αλλά δεν πρόλαβε. Σήμερα βρίσκεται στα χέρια των διωκτικών Αρχών και αποτελεί δίχως αμφιβολία τον νέο Έλληνα Escobar".

STAR PRESS: Σπαραγμός για λίγα ευρώ

"Πληρωμή μέρους των συντάξεων από... σήμερα ή το αργότερο αύριο υπόσχεται στους ηλικιωμένους της χώρας μας το υπουργείο Οικονομικών της Αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Τετάρτη ή Πέμπτη θα ανοίξουν υποκαταστήματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την πληρωμή μέρους των συντάξεων, σύμφωνα με το ΥΠ.ΟΙΚ., που αναφέρει ότι 250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τραπεζας, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 υποκαταστήματα της Eurobank θα καταβάλλουν στους συνταξιούχους 60 ευρώ για κάθε μέρα που προηγήθηκε".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάγωσε" η χώρα. Σοκ και δέος σε οικονομία-κοινωνία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς το νέο αίτημά του για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για λίγες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα έπεσε στο κενό, μετά την απόρριψή του από το σύνολο των ηγετών και αξιωματούχων της ευρωπαϊκής ένωσης, με εξαίρεση τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστάσιμη".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρολά στην οικονομία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ισχυρό κλονισμό έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία από την ξαφνική επιβολή των capital controls. Ήδη, μέσα σε ένα 24ωρο, παρά τις μεθοδευμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στο εμπόριο, στις εισαγωγές πρώτων υλών και τις εξαγωγές, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής. Η βιομηχανία τροφίμων αντέχει μόλις για δέκα ημέρες. Αντίθετα, τα εμπορικά καταστήματα "κλείδωσαν" κιόλας τα ταμεία τους."