Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε για διαβούλευση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια.


Το νομοσχέδιο, πάντως, αποκλείει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας (υιοθεσίας παιδιού) από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ παράλληλα βελτιώνει ρυθμίσεις του υπάρχοντος συμφώνου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «7 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης που απέκλειε τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και ενάμιση χρόνο μετά τη σχετική καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσιάζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχέσεις συμβίωσης όσων ζευγαριών το επιλέξουν».

Το σχέδιο αυτό αποτελεί τομή για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι της άρσης των διακρίσεων σε βάρος πολιτών λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και η θεσμική αναγνώριση προσωπικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονταν ως τώρα σε μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης, σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του σεβασμού της ετερότητας, και ο δεύτερος λόγος είναι η γενικότερη αναβάθμιση του συμφώνου συμβίωσης, καθώς αναγνωρίζονται οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών και οι συνέπειές του ενισχύονται.