Επιλέξαμε κάποιες από τις εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, στη Θεσσαλονίκη και σας τις παρουσιάζουμε:


Αναλυτικά:

10:30

Επιμνημόσυνη δέηση. Τελετή Μνήμης των 101 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην περίοδο 1941-1944, στο Δημαρχείο Παύλου Μελά, Καραολή & Δημητρίου 1, Σταυρούπολη.  Ακολουθεί δεξίωση στο χώρο του μνημείου.

12:00
Συνέντευξη τύπου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου και εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων, με αφορμή τη διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης «2310 fest – Ζήσε τη γειτονιά σου και την ιστορία της». Η συνέντευξη δίνεται στο παραδοσιακό καφενείο «Κουλέ Καφέ», Πλατεία Ρομφέη, Άνω Πόλη.
13:00

Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την αναγγελία του 34ου Πανελλήνιου  Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στον Κινηματογράφο  Ολύμπιον  - αίθουσα Παύλος Ζάννας (Αριστοτέλους 10).

18:00

Διημερίδα για να τιμηθεί η μνήμη της πρώην Αντιπρυτάνεως του ΑΠΘ, Καθηγήτριας Αθανασίας Τσατσάκου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκδημία της, διοργανώνει ο Τομέας Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και η «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται και με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.  

Η διημερίδα, με θέμα «Ο γαλλικός και ο ελληνικός υπερρεαλισμός στην ποίηση και στην τέχνη» θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

19:00

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και αναγνώσεις «Η Ελλάδα σήμερα: Μένεις ή φεύγεις;» και «Η Μεσόγειος Θάλασσα: γέφυρα ή σύνορο;», στο πλαίσιο της συνάντησης Ευρωπαΐων συγγραφέων με τίτλο: «Θεσσαλονίκη – Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα: Μεσόγειος, Σύνορο & Γέφυρα σε εποχή κρίσης», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

19:00
Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Σκεύη με τίτλο: «Σπουδαίο είναι ν’ αγαπάς», στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη, Κωνσταντινουπόλεως 45.
19:30

Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ι. Κ. Χασιώτη, Ομότιμου Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης. Αρμένιοι και Έλληνες στις μεγάλες κρίσεις του Ανατολικού Ζητήματος (1856-1914), στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Την παρουσίαση οργανώνει ο εκδοτικός οίκος University Studio Press και η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

20:00

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της φίλης και μέλους, Ελένης Λαζαρίδου, από Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, στο Αμφιθέατρο του  Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO).
 
20:30
20η Χορωδιακή Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων, με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στην αυλή του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου.