Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί παράταση ενός μήνα στη δανειακή σύμβαση απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχους.


Σε νεότερο τηλεγράφημά του, αναφέρει επίσης ότι υπουργοί Οικονομικών των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν αργότερα σήμερα χωρίς την Ελλάδα, επικαλούμενο δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η απόφαση να διεξαχθεί ξεχωριστή συνάντηση έρχεται αφότου οι υπουργοί απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος διάσωσης από την ευρωζώνη, για να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους της βοήθειας, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.

Νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από το Eurogroup να παραταθεί η δανειακή σύμβαση κατά 1 μήνα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος. 

"Δεν υπήρχε στήριξη για αυτό", είπε ένας αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως υποβλήθηκε αίτημα για παράταση ενός μήνα και απορρίφθηκε.

Η άκαμπτη στάση ορισμένων ΥΠΟΙΚ έγινε αισθητή ήδη από την προσέλευσή τους στο Eurogroup, με τον επικεφαλής Jeroen Dijsselbloem να αναφέρει χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις".

Ο ίδιος δήλωσε αρνητικά αιφνιδιασμένος από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα.

"Προφανώς απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις στο τραπέζι από τους τρεις θεσμούς και σε αυτή την αρνητική βάση πρότειναν στο κοινοβούλιο τη διενέργεια δημοψηφίσματος και πάλι με αρνητική εισήγηση στον ελληνικό λαό", είπε.

"Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή θέση ώστε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει τερματίσει τις συνομιλίες – αν το καταλαβαίνω καλά", δήλωσε πριν το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.

"Εμείς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά με αυτά που έχουν γίνει φαίνεται ότι οι συνομιλίες έχουν τελειώσει", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για σχέδιο Β ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι εφόσον στις 30 Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα στη συνέχεια δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός αξίζει μια λύση.

"Κλείνουμε την πόρτα για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση", δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Alexander Stubb.