Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου (την άλλη Κυριακή) αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ερώτημα ναι, ή όχι, στην πρόταση των θεσμών!


Η χώρα, από αυτήν την ώρα, μπαίνει σε νέα περιπέτεια, καθώς, μέσα σε μια βδομάδα, ο λαός θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς ο πρωθυπουργός τον έθεσε αντιμέτωπο με ένα δίλημμα στο οποίο ο ίδιος δεν τα κατάφερε να απαντήσει!

Στο διάγγελμά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "μάχη που έδωσε η κυβέρνηση για μια βιώσιμη συμφωνία που θα οδηγεί από έξοδο κρίση". Και πρόσθεσε:

"Μας ζητήθηκαν να εφαρμόσουμε μνημονιακές συμφωνίες παρά το ότι αυτές καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό. Ούτε μια φορά δε σκεφτήκαμε να υποκύψουμε και να προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας".

Είπε για τους θεσμούς ότι "κατέληξαν σε μια πρόταση τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό, πρόταση που αντίκειται στις αξίες της Ευρώπης". Τόνισε ότι "ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί πρόταση που συσσωρεύει δυσβάστακτα βάρη στον ελληνικό λαό, όχι μόνο συντηρώντας αλλά διογκώνοντας τις ανισότητες". Χαρακτήρισε τα μέτρα "μέτρα που οδηγούν περαιτέρω απορύθμιση στην αγορά εργασίας".

"Κάποιοι θέλουν να μας ταπεινώσουν"

"Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων δεν είναι μια βιώσιμη συμφωνία αλλά ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού", είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Δείχνουν εμμονή -κυρίως του ΔΝΤ- στη σκληρή λιτότητα".

Ο πρωθυπουργός ζήτησε, από τις πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ "να πάρουν απόφαση και να βάλουν τέλος".

Ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πάρει τη μεγάλη απόφαση, θέτοντάς τον μπροστά σε ένα απίστευτο δίλημμα.  "Βαραίνει πάνω μας η ιστορική ευθύνη, απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού", είπε και τόνισε: "Η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του ελληνικού λαού".

"Εγώ εισηγήθηκα το δημοψήφισμα"

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν αυτός που εισηγήθηκε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος "προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει". Ανακοίνωσε πως αύριο η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να επικυρώσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει, ήδη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και, τηλεφωνικά, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

"Αύριο θα ζητήσω ολιγοήμερη παράταση προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από εκβιασμούς", πρόσθεσε και κάλεσε τον ελληνικό λαό "στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή" να αποφασίσει "κυρίαρχα και περήφανα".

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι

"Να απαντήσουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα να στείλει ηχηρή απάντηση Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια κοινότητα", είπε και πρόσθεσε: "Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της επιλογής όποιο και να ναι αυτό".

Κι ο πρωθυπουργός κατέληξε:

"Να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών μας, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ευρώπη χωρίς δημοκρατία είναι πλοίο χωρίς πυξίδα".