Ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε και θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να δείχνει σταθερή και συμπαγή στάση και συμπεριφορά όσον αφορά τη συμφωνία, το αλαλούμ συνεχίζεται. Οι υπουργοί συνεχίζουν να διατυπώνουν διαφορετικές θέσεις...


«Δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες "σταθμούς" ενόψει της εργώδους προσπάθειας να επιτευχθεί μια έντιμη και προωθητική συμφωνία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Βεβαίως», σημειώνει, «θέλουμε να αποτραπεί μια τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ. Ελπίζω όμως, να υπάρχουν ενήλικες στο ΔΝΤ που να αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς, έχουν χρεοκοπήσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης, απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια «για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». «Ξεχάστε το» αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσθέτει: «Η εποχή κατά την οποία διόριζαν οι εταίροι-δανειστές, στη γι' αυτούς θεωρούμενη αποικία, τις κυβερνήσεις της αρεσκείας τους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα». 

Σχολιάζοντας ο υπουργός Εσωτερικών την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για «μεγάλη εθνική συνεννόηση», τη χαρακτηρίζει «άκρως υποκριτική ρητορεία», και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ζητεί επί της ουσίας τη σύμπραξη σε μια γραμμή εθελοδουλίας, ενόψει των ακραίων προτάσεων των εταίρων-δανειστών και της πολιτικής της μεροληψίας υπέρ των μεγάλων κεφαλαιούχων που τυγχάνει αρκετοί από αυτούς να είναι μεγάλοι οφειλέτες και μεγάλοι φοροδιαφεύγοντες».

Πανούσης: Σε συμφωνία ακόμη και αν είναι επώδυνη

Την ίδια στιγμή, άλλος υπουργός, της... ίδιας κυβέρνησης, έχει εντελώς διαφορετική άποψη από τον υπουργό Εσωτερικών:

«Η ρήξη με τους εταίρους θα είναι εθνική καταστροφή», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι «πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη». 

Συνεχίζοντας ο κ. Πανούσης, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και τονίζει: «Δεν ζούμε στην εποχή του Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ρήξη θα είναι ρήξη όχι με μια χώρα αλλά με όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτές τις ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας εγώ τις βρίσκω αστείες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι «χάνεται ο έλεγχος» και «η Ευρώπη δεν βοηθάει». «Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δεν λύνεται από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Πανούσης και τονίζει ότι «αν μπορούσε η διεθνής κοινότητα να τους σταματήσει στην Τουρκία πριν έρθουν. Όχι όταν έρθουν. Όταν έρθουν δεν υπάρχει λύση».